Moons | de heer M.F. Moons (Mathieu)

Gecertificeerd externe vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit (VPOO en VPI) en lid van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen

Een veilig en gezond werk- of leerklimaat is allesbepalend voor goed functioneren en presteren. Als externe vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit wil ik daar heel graag een bijdrage aan leveren. In de loop van mijn carrière heb ik daar altijd actief aandacht aan besteed.

In het onderwijs, waar ik na een studie Pedagogische Academie en Nederlands MO lange tijd als docent heb gewerkt, ervaarde ik al snel hoe belangrijk het is om te zorgen voor een plezierig werkklimaat. Een slechte sfeer leidde tot problemen. Niet wegkijken, maar echt luisteren naar kinderen of ouders die vertrouwen zochten en de problemen aanpakken, leidde altijd tot verbetering. In het bedrijfsleven heb ik als uitgever en ontwikkelaar opleidingen ontwikkeld voor onder andere de preventiemedewerker, omgaan met conflicten, arbozorg en vooral integriteitszorg. Ook hier leidde een positieve aanpak tot goede resultaten. In de organisaties van de cursisten kwam meer systematische aandacht voor cultuur, normen en waarden, en procedures voor melden en afhandelen van incidenten.

Toen ik wethouder was, met het sociale domein in mijn portefeuille, merkte ik dat veel mensen in vertrouwen hun verhaal kwijt wilden. Meestal was luisteren al heel veel. Burgers verlangen op de eerste plaats van bestuurders dat ze luisteren. Daarin wilde ik ze niet teleurstellen. Ze gaven aan dat het hielp om op eigen kracht weer verder te gaan. Op dit moment ben ik betrokken bij de implementatie van (internet)meldpunten voor ongewenste omgangsvormen en misstanden in organisaties. Hierbij moet veilig melden (en anoniem indien gewenst) de speak-up-cultuur bevorderen. In de praktijk blijkt dat er meer gebeurt dan gemeld wordt en dat veel medewerkers aarzelen om naar de vertrouwenspersoon te stappen. “Is dat wel zo vertrouwd? Wat gebeurt er met mijn klacht? Welke gevolgen heeft dat voor mij?” zijn terechte vragen. Als vertrouwenspersoon is het mijn taak om volledig achter de melder te staan en ruimte te bieden voor veilig melden. Als (externe) vertrouwenspersoon geef ik verder informatie en presentaties over beleid en preventie aan managers en bestuur. Want mijn rol is ook signaleren. Preventief beleid is de beste manier om narigheid te voorkomen.

"Voor een veilig en gezond werkklimaat"

Talen

 • Engels
 • Nederlands
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Neem contact op

met Mathieu Moons

Graag hieronder uw gegevens en vraag/verzoek invullen

  Specialismen

  Mathieu Moons is gespecialiseerd in

  Vertrouwenspersoon (extern)

  Een (externe) vertrouwenspersoon  draagt bij aan het optimaliseren van het werkklimaat. De  vertrouwenspersoon helpt bij het de-escaleren van ongewenst gedrag, zodat problemen niet b…

  Meer over Vertrouwenspersoon (extern)