OR-mediation

Formele begeleiding

Ook in:
Nederlands
Engels
Duits

Bij een OR-mediation richt de mediator zich op problemen en conflicten tussen het bestuur en de vertegenwoordiging van de medewerkers in een organisatie. Dit kan de PVT (personeelsvertegenwoordiging), de OR (ondernemingsraad) of de MR (medezeggenschapsraad) zijn.

OR-mediation kan moeizame, langdurige, juridische procedures voorkomen. Onder begeleiding van een mediator probeert u samen uit het conflict te komen, zodat samenwerking weer mogelijk wordt of verbetert.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Wat houdt OR-mediation in?

Inspraak van de werknemer is in Nederland geregeld via de OR. Het contact tussen OR en bestuur loopt niet altijd vlekkeloos en dan raken partijen nogal eens verstrikt in moeizame juridische procedures. Deze procedures kosten veel en leiden niet tot een gewenste uitkomst, zoals een betere samenwerking. Dit heeft als gevolg dat de volgende procedure vaak snel voor de deur staat.

Het is dus noodzakelijk om samen met elkaar uit dit conflict te komen. Hiervoor kunt u een mediator inzetten die gespecialiseerd is in medezeggenschap.

Redenen om te kiezen voor een OR-mediator

 • De belangen van de OR en de bestuurder liggen als het goed is op een lijn: beide partijen hebben profijt van een goedlopend bedrijf. Maar goed, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en die komen niet altijd overeen. Om te voorkomen dat de OR en het bestuur verzandt in oeverloze procedures is het aan te raden om een OR-mediator in te schakelen.
 • De OR-mediator is gepokt en gemazeld op het gebied van de OR.
 • De OR-mediator zorgt ervoor dat zowel het bestuur als de OR zich kunnen uitspreken en naar elkaar luisteren. Als alle partijen zich gehoord voelen, ontstaat er meestal ruimte om te onderhandelen.
 • Uiteindelijk bepalen beide partijen wat de uitkomst van de onderhandelingen zijn en hoe ze de afspraken in de praktijk gaan brengen.
 • Deze gezamenlijke afspraken leggen meteen een goede fundering voor de vervolg besprekingen.

Soorten mediations

 • Pre-mediation / gespreksbegeleiding. Een pre-mediator/gespreksbegeleider begeleidt een gesprek tussen conflictpartners zonder de formele richtlijnen die een mediation traject met zich mee brengt.
 • Arbeidsmediation. Een arbeidsmediator richt zich vooral op conflicten rondom en op het werk.
 • Exitmediation. Een exit-mediator zorgt ervoor dat het conflict en de relatie, in goed overleg, worden beëindigd.
 • Beleidsbemiddeling. Een beleidsmediator richt zich op complexe maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties.
 • Businessmediation. Een business mediator heeft zicht op de cultuur en kennis van processen in de bedrijven waar hij of zij bij betrokken wordt.
 • Familiemediation. Een familiemediator richt zich op verstoorde familieverhoudingen. Denk aan erfeniskwesties, omgang met nieuw ontstane familieverbanden en natuurlijk echtscheidingen.
 • Medezeggenschapsmediation / OR Mediation. Een medezeggenschapsmediator houdt zich bezig met conflicten tussen bestuurder en OR of tussen medezeggenschapsorganen.
 • Overheidsmediation. Een overheidsmediator kent de overheid goed, heeft kennis van het bestuursrecht en kan dienen als brug en vertaler van belangen.
 • Pensioenmediation. Een pensioenmediator kent de ingewikkelde en complexe wereld van de pensioenen. Hij of zij heeft vaak te maken met partijen die elkaar niet kennen.
 • Teammediation. Een teammediator richt zich op de interactiepatronen binnen een team.
 • Online mediation. Een online mediation vindt plaats via internet, de mediation verloopt verder als elke andere.

Heeft u een conflict en zoekt u een mediator? Of wilt u even sparren over de mogelijkheden van mediation? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Artikelen

Over OR-mediation

Opleidingen

Over OR-mediation

Basisopleiding Mediation Tegenpartij of conflictpartner

Geaccrediteerde MfN mediation opleiding 6 daagse
( 123 Beoordelingen )

In 6 dagen verwerft u de basisvaardigheden en technieken voor dit boeiende vak: Mediator. Daarna zijn er volop mogelijkheden voor [...]

6 Dagen
€3.250,-
+ accommodatie v.a.€125,-
+ lesmateriaal v.a.€85,-
BTW nihil
05-06-2024
Ook online mogelijk!

Nieuw in de OR

Voor een gedegen start als OR lid
( 11 Beoordelingen )

Het gaat er in deze training om, hoe nieuwe OR leden in korte tijd inzetbaar te maken voor de medezeggenschap.

1 Dag
€595,-
+ accommodatie v.a.€105,-
BTW nihil
06-06-2024

Professionals

Onze OR-mediators

Alle professionals

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

Actueel

Evenementen