MEBA (mediation gevolgd door bindend advies)

Conflictondersteuning door onafhankelijk deskundige

Ook in:
Engels
Nederlands
Duits

De term MEBA komt van MEdiation en Bindend Advies. Twee methoden in een. MEBA start met mediation en als conflictpartners er uitkomen, blijft het bindend advies achterwege. Mochten conflictpartners er helemaal of gedeeltelijk niet uitkomen ligt er een bindend advies.

De mediator en de bindend adviseur zijn vaak twee verschillende personen. Een mediator heeft een heel andere aanpak – en doorgaans ook een andere vooropleiding en kwaliteiten – dan een bindend adviseur. De bindend adviseur moet inhoudelijke, technische kennis hebben en een zekere mate van juridische kennis.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Wat houdt MEBA in?

De volgorde in MEBA ligt vast. Eerst mediation en dan, indien nodig, het bindend advies. Dit advies hoeft niet voorafgaand aan de mediation te worden geformuleerd, maar dit mag wel. In dit laatste geval ligt het bindend advies in een gesloten envelop op tafel. Pas als de conflictpartners niet uit de mediation komen, wordt de envelop opengemaakt en is het advies (deels) bindend.

Voor dit bindend advies stellen conflictpartners alle noodzakelijke informatie ter beschikking aan de bindend adviseur. Vervolgens ziet de bindend adviseur erop toe dat voldoende gelegenheid wordt geboden voor hoor en wederhoor met conflictpartners in gezamenlijke en/of afzonderlijke bijeenkomsten. De bindend adviseur zet zijn advies vervolgens op schrift, zonder de inhoud aan conflictpartners bekend te maken.

Als de mediation niet tot een bevredigende oplossing leidt, wordt het bindend advies van kracht.

Redenen om te kiezen voor MEBA

MEBA is geschikt wanneer conflictpartners graag het onderhandelingsproces in eigen hand willen houden, en de zekerheid willen van een oplossing. Zij verbinden zich dan op voorhand aan een MEBA-contract, waarbij zij eerst de mediation doen, onder begeleiding van een mediator. Om vervolgens, als de mediation geheel of ten dele niet slaagt, de (resterende) losse eindjes voor bindend advies aan een bindend adviseur voor te leggen.

De voordelen van MEBA zijn:

  • Binnen een redelijke termijn bereiken partners een oplossing.
  • Conflictpartners komen zelf de locatie overeen.
  • Vertrouwelijkheid kan worden overeengekomen, terwijl een gerechtelijke procedure altijd een openbaar karakter heeft.

Heeft u een conflict en bent u geïnteresseerd in MEBA? Of wilt u even sparren over de mogelijkheden van deze oplossingsmethode? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Artikelen

Over MEBA Mediation en Bindend Advies

Opleidingen

Voor MEBA Mediation en Bindend Advies

Ook online mogelijk!

Mediationvaardigheden op de werkvloer

Introductie van technieken met focus op praktische attitude tijdens conflicten
( 71 Beoordelingen )

In iedere organisatie komen situaties voor waarbij conflictvaardig handelen grote voordelen oplevert. Door de kracht van mediation te doorgronden, kunt [...]

2 Dagen
€1.000,-
+ accommodatie v.a.€115,-
BTW nihil
18-06-2024

Basisopleiding Mediation Tegenpartij of conflictpartner

Geaccrediteerde MfN mediation opleiding 6 daagse
( 123 Beoordelingen )

In 6 dagen verwerft u de basisvaardigheden en technieken voor dit boeiende vak: Mediator. Daarna zijn er volop mogelijkheden voor [...]

6 Dagen
€3.250,-
+ accommodatie v.a.€125,-
+ lesmateriaal v.a.€85,-
BTW nihil
28-06-2024

Professionals

Onze mediator en bindend adviseur

Alle professionals

Verwante oplossingsmethoden

Bindend advies (door onafhankelijk deskundige)

Bij bindend advies is de (bindend) adviseur een onafhankelijke deskundige op het gebied van uw probleem. De deskundige formuleert een advies waar u en uw conflictpartner zich beloven te…

Meer over Bindend advies (door onafhankelijk deskundige)

BAME (bindend advies gevolgd door mediation)

De term BAME is een samenvoeging van Bindend Advies en MEdiation. De mediator en de bindend adviseur zijn twee verschillende personen. U wilt er samen uitkomen, maar ook de zekerheid h…

Meer over BAME (bindend advies gevolgd door mediation)

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

    Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

    Schrijf me in voor de nieuwsbrief

    Bekijk alle aanbevolen literatuur