Niet-bindend advies

Conflictondersteuning door onafhankelijk deskundige

Ook in:
Engels
Nederlands
Duits
Frans

Bij niet-bindend advies komen conflictpartners overeen om hun conflict voor te leggen aan een onafhankelijke, inhoudsdeskundige derde. Conflictpartners committeren zich op voorhand aan de uitspraak, zonder dat deze echt bindend is.

Een niet-bindend adviseur kan iedereen zijn, het is vormvrij. Let wel: hoe sterker de kwaliteiten van de inhoudelijke deskundige, hoe groter de kans dat de uitspraak omarmd wordt.
De laagdrempeligheid maakt het een regelmatig gekozen vorm van conflictbegeleiding.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Wat houdt niet-bindend advies in?

Iedere conflictpartner kan voorstellen om een niet-bindend adviseur aan te trekken. De adviseur moet aanvaardbaar zijn voor alle betrokkenen. Verder zijn er geen restricties ten aanzien van de persoon van de niet-bindend adviseur of ten aanzien van de procedure.

Conflictpartners kunnen, in overleg met de niet-bindend adviseur, volledig zelf  bepalen hoe de procedure loopt. Conflictpartners kunnen de procedure ook zelf in persoon afhandelen en hoeven zich niet te laten bijstaan door een (juridisch) adviseur. Daardoor biedt deze procedure een relatief snelle, eenvoudige en goedkope afwikkeling van een conflict.

Er is een grote mate van vrijheid van beslissingsruimte bij conflictpartners nodig.

Redenen om te kiezen voor niet-bindend advies

Hoe sterker de kwaliteiten van de inhoudelijke deskundigheid van de adviseur, hoe groter de kans dat conflictpartners zijn uitspraak omarmen en daarmee hun conflict kunnen beëindigen. En dit ondanks het feit dat nakoming van de afspraken niet rechtens kan worden afgedwongen.

Ook is de aanwezigheid van veel dilemma’s in het conflict, zodat erg onduidelijk is hoe een rechter gaat oordelen, reden om te kiezen voor niet-bindend advies.

De voordelen van niet-bindend advies:

  • De methode is vormvrij, snel en goedkoop. Maatwerk is mogelijk. Omdat alle conflictpartners de vrijheid hebben om een niet-welgevallig advies naast zich neer te leggen en alsnog voor een andere conflictbegeleidingsmethode te kiezen, houden zij juridisch de handen vrij. Dat maakt deze methode zeer laagdrempelig en gemakkelijk met de ander af te spreken.
  • De methode is doorgaans effectief en slechts ‘relatief vrijblijvend’. Relatief omdat men enerzijds wel onder de uitspraak uit kan, maar er anderzijds wel een uitspraak ligt van een objectieve inhoudsdeskundige aan wie alle conflictpartners van tevoren hun vertrouwen hebben geschonken. Dat creëert een soort morele gebondenheid.

Heeft u een conflict en zoekt u niet-bindend advies? Of wilt u even sparren over de mogelijkheden van niet-bindend advies? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Artikelen

Over niet-bindend advies

Opleidingen

Voor niet-bindend advies

Basisopleiding Mediation Tegenpartij of conflictpartner

Geaccrediteerde MfN mediation opleiding 6 daagse
( 123 Beoordelingen )

In 6 dagen verwerft u de basisvaardigheden en technieken voor dit boeiende vak: Mediator. Daarna zijn er volop mogelijkheden voor [...]

6 Dagen
€3.250,-
+ accommodatie v.a.€125,-
+ lesmateriaal v.a.€85,-
BTW nihil
28-06-2024
Ook online mogelijk!

Omgaan met emoties & weerstanden

Drijfveren transformeren in belangen en interventies voor een efficiënte regie
( 14 Beoordelingen )

We richten ons op de vraag hoe we emoties en weerstanden kunnen duiden en op de vraag hoe je als [...]

2 Dagen
€1.000,-
+ accommodatie v.a.€150,-
BTW nihil
28-10-2024

Professional

Onze Niet-bindend adviseurs door Nederland

Alle professionals

Verwante oplossingsmethoden

MEBA (mediation gevolgd door bindend advies)

De term MEBA komt van MEdiation en Bindend Advies. Twee methoden in een. MEBA start met mediation en als conflictpartners er uitkomen, blijft het bindend advies achterwege. Mochten conf…

Meer over MEBA (mediation gevolgd door bindend advies)

Bindend advies (door onafhankelijk deskundige)

Bij bindend advies is de (bindend) adviseur een onafhankelijke deskundige op het gebied van uw probleem. De deskundige formuleert een advies waar u en uw conflictpartner zich beloven te…

Meer over Bindend advies (door onafhankelijk deskundige)

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

    Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

    Schrijf me in voor de nieuwsbrief

    Bekijk alle aanbevolen literatuur