Klachtenregeling

De basis voor een deugdelijk klachtenmanagement

Ook in:
Nederlands
Engels
Duits
Marokkaans
Frans

Als werkgever ben je verplicht om een veilige werkomgeving te creëren en beleid te formuleren op het gebied van Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Een klachtenregeling ongewenste omgangsvormen kan hierbij helpen.

Een klachtenregeling is een document, waarin staat beschreven hoe er met een klacht wordt omgegaan en wat de te volgen procedure is. Indien je een zorgaanbieder bent, val je onder de wet WKKGZ (wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg) en is een klachtenregeling verplicht. Ook de inzet van een klachtenfunctionaris kan een zinvolle stap zijn in het klachtentraject.

Merlijn Groep biedt u verschillende oplossingen voor het verkrijgen van een passende klachtenregeling:

 • Universele klachtenregeling
 • Uw klachtenregeling doorgelicht
 • Een voor uw organisatie op maat gemaakte klachtenregeling

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Universele klachtenregeling

Voor MKB, kostenefficiënt

Voor bedrijven en organisaties die niet heel groot zijn, maar wel het belang zien van een goede klachtenprocedure. U kunt bij Merlijn heel eenvoudig en snel een klachtenregeling aanschaffen die in algemene vorm voldoende is om verzekerd te zijn van een deugdelijke klachtenregeling. Deze is kant en klaar, indien gewenst zijn aanpassingen in overleg mogelijk. Hiermee bent u vlot en efficiënt voorzien van een goede klachtenregeling.

Uw klachtenregeling doorgelicht

U vraagt u af of uw bestaande regeling wel voldoet

Indien u wel reeds bijvoorbeeld al enige jaren een klachtenregeling heeft, en u zich afvraagt of deze nog voldoet aan de huidige tijd. U zou de regeling graag eens na willen laten kijken en aan laten passen indien nodig. Zodat u weet dat uw klachtenregeling op orde is, indien er zich een melding van ongewenste omgangsvormen zou aandienen, een geruststellende gedachte.

Klachtenregeling op maat

Een regeling specifiek voor uw organisatie

Is uw bedrijf groter en heeft u meer behoefte aan een op maat gemaakte regeling? Of heeft uw bedrijf meerdere onderdelen en zijn er wellicht specifiekere klachtenregelingen vereist? Dan wordt in samenspraak met u, of medewerkers van uw organisatie, een klachtenregeling op maat samengesteld. Merlijn Groep heeft de kennis en ervaring in huis!

Waarom kiezen voor Merlijn?

Help me kiezen

 • Merlijn is een partij die zich sinds 1993 bezig houdt met alle aspecten van conflictmanagement en conflictbemiddeling. Daarmee heeft Merlijn een zeer ruime ervaring opgebouwd, die we voor u in kunnen zetten
 • Ruim 200 aangesloten professionals met verstand van zaken op vele terreinen
 • Alles onder één dak: vertrouwenspersonen, klachtenregelingen, toegang tot klachtencommissies
 • Korte en directe lijnen met 1 vast aanspreekpunt
 • Een backoffice voor al uw vragen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zo’n klachtenregeling? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Maatwerktraject

Zo komen we samen tot een voor u passende klachtenregeling

1

Naar aanleiding van uw vraag wordt er contact gezocht om uw wensen in kaart te brengen

2

Op basis van uw wensen wordt er een offerte uitgebracht

3

Bij akkoord wordt de klachtenregeling gerealiseerd in een korte termijn!

Mogelijkheden

voor uw organisatie

Welke mogelijkheden zijn er en wat is het verschil?

 • Klachtenmanagement

  De basis van een veilige werkomgeving op het gebied van ongewenste omgangsvormen is een goed en geïntegreerd klachtenmanagement. Een goed klachtenmanagement kan er mede toe bijdragen dat een medewerker zich gehoord en begrepen voelt, en dat meldingen en klachten tijdig onderkend en opgepakt worden. Dat zorgt voor rust in uw bedrijf.

  Meer informatie

 • Vertrouwenspersoon

  Een bedrijf dient toegang te hebben tot een vertrouwenspersoon, waarvan de gegevens bekend zijn bij de medewerkers. Een melding van ongewenst gedrag kan in vertrouwelijkheid gedaan worden bij deze vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon gaat de melder bijstaan en kijkt op welke wijze er hulp of ondersteuning geboden kan worden. Gezien de gevoeligheid van dergelijke meldingen is een externe vertrouwenspersoon aan te raden. Meer weten over vertrouwenspersonen?

  Klik hier.

 • Klachtenregeling

  Een klachtenregeling is de basis en de leidraad van de klachtenafhandeling. In deze klachtenregeling staat beschreven wat de te volgen procedure is. Hierin staan ook de gegevens van de vertrouwenspersoon vermeld en tevens de gegevens waar een formele klacht ingediend kan worden. Meer weten over de klachtenregeling?

  Neem contact op

 • Klachtencommissie

  Een klachtencommissie bestaat uit minimaal 3 leden en kan zowel (gedeeltelijk) intern als extern zijn. Een externe klachtencommissie heeft de voorkeur, om de schijn van partijdigheid of belangenverstrengeling te vermijden. De klachtencommissie beoordeelt de ingekomen klacht op ontvankelijkheid. Als de klacht ontvankelijk is, wordt met hoor en wederhoor een beeld gevormd. Een hoorzitting maakt onderdeel uit van de werkwijze. De klachtencommissie brengt een advies uit aan de directie. Meer weten over een externe klachtencommissie?

  Klik hier

Welke onderwerpen?

In de klachtenregeling ongewenste omgangsvormen dienen diverse onderwerpen beschreven te staan zoals:

Op welke manier een klacht ingediend kan worden en bij wie
Hoe de klacht behandeld wordt
Binnen welke termijn de klacht behandeld dient te worden. Dit biedt duidelijkheid voor zowel de klager als de beklaagde.

Basistraining klachtenmanagement

1-daagse

Het woord ‘klacht’ is boven alles een waardevolle kans om te verbeteren. Door goed en kritisch te luisteren naar wat klanten en medewerkers te vertellen hebben en door klachten op de juiste manier af te handelen win je het vertrouwen en krijgt je organisatie een betere reputatie.

De oplossingen van interne en externe klachten kunnen daarnaast gebruikt worden om zowel de dienstverlening als de bedrijfs- en productieprocessen kwalitatief te verbeteren.

Lees meer

Professionals

Klachtenregeling opstellen

Alle professionals

Verwante oplossingsmethoden

Klachtencommissie of geschillencommissie

Een klachtencommissie of geschillencommissie (ook wel commissie van bezwaar genoemd) is een college van meerdere (meestal drie) personen, die zich uitlaten over binnengekomen klachten. …

Meer over Klachtencommissie of geschillencommissie

Klachtenfunctionaris

De klachtenfunctionaris draagt bij aan een effectieve oplossing van problemen tussen klager en beklaagde. De functionaris levert een bijdrage aan een effectief klachtenmanagement en con…

Meer over Klachtenfunctionaris

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

  Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

  Schrijf me in voor de nieuwsbrief

  Bekijk alle aanbevolen literatuur