Overheidsmediation

Formele begeleiding

Ook in:
Nederlands
Engels
Marokkaans
Duits
Frans

Bij overheidsmediation bemiddelt de mediator tussen overheid en burger. Deze vorm van mediation decimeert het aantal procedures en verbetert de relatie tussen de overheid en haar burgers. Overheidsmediator wordt ingezet in complexe conflicten.

De mens achter de functie wordt zichtbaar. Vaak heeft dit al een positief effect. Overheidsmediators van de Merlijn Groep kennen de overheid en zijn bij uitstek geschikt om als brug en vertaler van belangen te functioneren.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Waarom overheidsmediation belangrijk is

Een overheid staat voor belangen van haar burgers, algemeen en individueel. Te veel nadruk op het algemene belang gaat soms ten koste van de individuele burger. Dit kan aanleiding zijn voor een conflict en dan kan een mediation tussen overheid en burger uitkomst bieden. Overheidsmediation decimeert het aantal procedures en verbetert de relatie van de overheid met haar burger.

In een gemiddelde procedure komen overheid en burger elkaar behalve op papier amper tegen. Tal van recente projecten hebben aangetoond dat het toepassen van mediationtechnieken in de onderlinge contacten het aantal procedures decimeert en de kwaliteit van beslissingen en het imago van de overheid enorm verbetert. Veel problemen lossen zich al op door een verbetering van de communicatie en het contact van mens tot mens.

Redenen om te kiezen voor een overheidsmediator

 • Een overheidsmediator kan begeleiden bij complexe conflicten. Mediation zorgt ervoor dat de mensen achter de namen gezien worden en de verschillende verhalen gedeeld worden. Hierdoor verdwijnen langzaamaan de gevoelens van machteloosheid van de burger die tegenover die machtige overheid staat. Diezelfde overheid wordt vertegenwoordigd door mensen die zich net zo machteloos kunnen voelen door het gedrag van de burger. Door naar elkaar te luisteren wordt er ruimte gecreëerd.
 • Dit proces zorgt ervoor dat het vertrouwen langzaamaan weer terugkeert en kan de volgende fase beginnen. Het benoemen van belangen en het onderhandelen hierover.
 • De overheidsmediators van de Merlijn Groep kennen de overheid van binnen en van buiten. Dat maakt hen bij uitstek geschikt om als brug en vertaler van belangen te functioneren.

Het is onze ervaring dat als de stap naar mediation eenmaal is gezet, ambtenaren en burgers elkaar in hun verschillende posities en verantwoordelijkheden heel goed begrijpen en er meestal in slagen om ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen in de realiteit met elkaar te verenigen.

Soorten mediations

 • Pre-mediation / gespreksbegeleiding. Een pre-mediator/gespreksbegeleider begeleidt een gesprek tussen conflictpartners zonder de formele richtlijnen die een mediation traject met zich mee brengt.
 • Arbeidsmediation. Een arbeidsmediator richt zich vooral op conflicten rondom en op het werk.
 • Exitmediation. Een exit-mediator zorgt ervoor dat het conflict en de relatie, in goed overleg, worden beëindigd.
 • Beleidsbemiddeling. Een beleidsmediator richt zich op complexe maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties.
 • Businessmediation. Een business mediator heeft zicht op de cultuur en kennis van processen in de bedrijven waar hij of zij bij betrokken wordt.
 • Familiemediation. Een familiemediator richt zich op verstoorde familieverhoudingen. Denk aan erfeniskwesties, omgang met nieuw ontstane familieverbanden en natuurlijk echtscheidingen.
 • Medezeggenschapsmediation / OR Mediation. Een medezeggenschapsmediator houdt zich bezig met conflicten tussen bestuurder en OR of tussen medezeggenschapsorganen.
 • Overheidsmediation. Een overheidsmediator kent de overheid goed, heeft kennis van het bestuursrecht en kan dienen als brug en vertaler van belangen.
 • Pensioenmediation. Een pensioenmediator kent de ingewikkelde en complexe wereld van de pensioenen. Hij of zij heeft vaak te maken met partijen die elkaar niet kennen.
 • Teammediation. Een teammediator richt zich op de interactiepatronen binnen een team.
 • Online mediation. Een online mediation vindt plaats via internet, de mediation verloopt verder als elke andere.

Heeft u een conflict en zoekt u een mediator? Of wilt u even sparren over de mogelijkheden van mediation? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Artikelen

Over Overheidsmediation

Opleidingen

Voor Overheidsmediation

Ook online mogelijk!

Specialisatieopleiding Mediation met de overheid als partij

Vaardigheden bij bemiddeling tussen burger, bedrijfsleven en overheid
( 7 Beoordelingen )

Mediation met een overheid als partij vereist specifieke kennis en inzicht. Zo geeft bijvoorbeeld de wet openbaarheid bestuur (WOB) een [...]

1 Dag
€595,-
+ accommodatie v.a.€60,-
BTW nihil
24-09-2024
Ook online mogelijk!

Toepassen van mediationvaardigheden

Conflictvoorkoming door effectieve communicatie
( 122 Beoordelingen )

Deze training biedt specifieke op overheidstaken gerichte instrumenten om tal van problemen, met name in de sfeer van bezwaar en [...]

2 Dagen
€1.000,-
+ accommodatie v.a.€115,-
BTW nihil
20-11-2024

Professionals

Onze overheidsmediators

Alle professionals

Alle conflictoplossingsmethoden

Van preventie tot conflictbeslechting

Hieronder vindt u een totaal overzicht van de methoden die Merlijn u kan leveren.

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

  Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

  Schrijf me in voor de nieuwsbrief

  Bekijk alle aanbevolen literatuur

  Actueel

  Evenementen