Pensioenmediation

Formele begeleiding

Ook in:
Engels
Nederlands
Frans
Duits

Het gaat bij een pensioenconflict vaak om complexe materie, waarover onduidelijke afspraken zijn gemaakt. De relatie tussen partijen is niet van belang omdat conflictpartners elkaar niet kennen. De communicatie tussen partners des te meer. Daarom kan mediation ook bij dit soort conflicten helpen.

De pensioenmediation dient om de communicatie tussen de conflictpartners te verbeteren, zodat afspraken voor beide partijen duidelijk worden. Het is onze ervaring dat alleen al het contact met de, hiervoor, onzichtbare partij een grote rol speelt.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Wat houdt pensioenmediation in?

Pensioengeschillen gaan vaak over onduidelijke afspraken. De materie is complex. Een pensioenmediation wordt gedaan door twee mensen: de mediator en de expert (pensioenadviseur). Het draait om feitelijke geschillen, maar kernwoord blijft adequate communicatie.

Het begint al met de partijen in een pensioenregeling: de werkgever, de werknemer en de pensioenuitvoerder. Het zijn drie partijen met hun eigen rol, die in drie verschillende overeenkomsten afspraken met elkaar hebben gemaakt. Als er iets misgaat, of lijkt mis te gaan, is het vaak niet duidelijk wie er moet worden aangesproken. Bijkomende complicatie is de rol van de pensioenadviseur die geen partij in één van de drie overeenkomsten is, maar wel vaak degene is met kennis van de materie. De pensioenadviseur is echter, als adviseur van de werkgever, per definitie niet onafhankelijk.

Daarnaast zijn er individuele pensioengeschillen. Bij scheiden, overlijden en arbeidsongeschiktheid blijkt dat de verwachtingen over (bij scheiden) de verdeling van pensioen en (bij overlijden en arbeidsongeschiktheid) de hoogte daarvan een voedingsbodem voor conflicten zijn. De complexe materie is voor veel individuen, maar ook voor professionals zoals notarissen en advocaten, lastig te begrijpen.

Redenen om te kiezen voor pensioenmediation

 • Tijdens een pensioenmediation is het van belang dat iedereen op een minimum kennisniveau wordt gebracht. Voorafgaand aan het traject spreekt de pensioen adviseur (samen met de mediator) met alle partijen afzonderlijk. Deze gesprekken zijn vaak nodig om partijen van de noodzaak van mediation te overtuigen.
 • Daarna wordt de positie van de betrokken partijen inzichtelijk gemaakt. Door het onderscheid in verschillende fasen, verdient het de voorkeur en de rol van mediator en de rol van expert gescheiden te houden en de mediation – in ieder geval een deel daarvan – door twee personen te laten uitvoeren.
 • Het grote verschil met andere mediatons is dat de relatie hier niet van belang is. De mensen die aan tafel zitten kennen elkaar niet. De problemen zijn vaak ontstaan door onvolledige communicatie. Het doel van de pensioenmediator is deze communicatie te verbeteren.

Soorten mediations

 • Pre-mediation / gespreksbegeleiding. Een pre-mediator/gespreksbegeleider begeleidt een gesprek tussen conflictpartners zonder de formele richtlijnen die een mediation traject met zich mee brengt.
 • Arbeidsmediation. Een arbeidsmediator richt zich vooral op conflicten rondom en op het werk.
 • Exitmediation. Een exit-mediator zorgt ervoor dat het conflict en de relatie, in goed overleg, worden beëindigd.
 • Beleidsbemiddeling. Een beleidsmediator richt zich op complexe maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties.
 • Businessmediation. Een business mediator heeft zicht op de cultuur en kennis van processen in de bedrijven waar hij of zij bij betrokken wordt.
 • Familiemediation. Een familiemediator richt zich op verstoorde familieverhoudingen. Denk aan erfeniskwesties, omgang met nieuw ontstane familieverbanden en natuurlijk echtscheidingen.
 • Medezeggenschapsmediation / OR Mediation. Een medezeggenschapsmediator houdt zich bezig met conflicten tussen bestuurder en OR of tussen medezeggenschapsorganen.
 • Overheidsmediation. Een overheidsmediator kent de overheid goed, heeft kennis van het bestuursrecht en kan dienen als brug en vertaler van belangen.
 • Pensioenmediation. Een pensioenmediator kent de ingewikkelde en complexe wereld van de pensioenen. Hij of zij heeft vaak te maken met partijen die elkaar niet kennen.
 • Teammediation. Een teammediator richt zich op de interactiepatronen binnen een team.
 • Online mediation. Een online mediation vindt plaats via internet, de mediation verloopt verder als elke andere.

Heeft u een conflict en zoekt u een mediator? Of wilt u even sparren over de mogelijkheden van mediation? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Artikelen

Over pensioenmediation

Opleidingen

Voor pensioenmediation

Pensioen en scheiding

Begrijpelijk uitgelegd en goed bruikbaar in de praktijk

In het onderwerp pensioen bij scheiding zijn maar een paar relevante variabelen, maar vaak ontbreekt het overzicht en daarmee de [...]

1 Dag
€595,-
+ accommodatie v.a.€65,-
BTW nihil
20-09-2024

Specialisatieopleiding familiemediation

Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) registratie
( 37 Beoordelingen )

De familie-/echtscheidingsmediator begeeft zich op het boeiende, maar ingewikkelde terrein waar zowel emoties als financiële/juridische aspecten een grote rol spelen. [...]

8 Dagen
€3.100,-
+ accommodatie v.a.€460,-
+ lesmateriaal v.a.€70,-
BTW nihil
08-10-2024

Professionals

Onze pensioenmediators

Alle professionals

Alle conflictoplossingsmethoden

Van preventie tot conflictbeslechting

Hieronder vindt u een totaal overzicht van de methoden die Merlijn u kan leveren.

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

  Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

  Schrijf me in voor de nieuwsbrief

  Bekijk alle aanbevolen literatuur

  Actueel

  Evenementen