Conflictoplossingsmethoden

Een passende methode voor ieder conflict

Merlijn Advies Groep (MAG) helpt bij het voorkomen, begeleiden en oplossen van conflicten. MAG beschikt over een twintigtal  beproefde conflictoplossingsmethoden en een landelijk netwerk van professionals. Niet ieder conflict is hetzelfde en niet ieder conflict heeft dezelfde impact op uw medewerkers. Voor het adequaat hanteren van een conflict, het managen van een conflict, moet helder zijn wat er speelt.

We beginnen met een conflictanalyse om te voorkomen dat we een conflict oplossen met een methode die bekend is maar minder passend in uw situatie. Met maatwerk bij conflicthantering spaart u uw medewerkers terwijl u ook kosten bespaart.

 

Conflictoplossinglossing

Kiezen van een conflictbegeleidingsmethode: hoe lichter hoe beter

Lees meer
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Het hanteren of oplossen van een conflict

Ieder conflict is anders. Voor een analyse van uw conflict kunt u contact opnemen met een van onze conflictadviseurs. Op basis van deze analyse helpt de conflictadviseur u graag verder met het zoeken van een passende oplossingsmethode voor de voorkoming, aanpak of oplossing van uw conflict; het gaat niet altijd om conflictbemiddeling. Daarnaast helpen zij u, desgewenst, met het vinden van een voor u geschikte conflictprofessional. U heeft een ruime keuze. Ook bieden we vaak een shortlist aan zodat u samen of alleen een conflictpartner kunt kiezen om de conflicthantering gestalte te geven.

Ook als u behoefte heeft aan sparren en/of vrijblijvend advies, kunt u een beroep doen op een van de onderstaande conflictadviseurs. Zij helpen u graag! Zij willen niet anders dan het conflict oplossen.

Wat kan Merlijn voor uw organisatie betekenen?

Merlijn werkt samen met meer dan 200 zelfstandige professionals en kan hierdoor op de meeste vragen op het gebied van conflicthantering, conflictbemiddeling, kortom het oplossen van conflicten, ondersteuning bieden. Denk daarbij aan operationele ondersteuning maar ook beleidsmatig zijn we actief en kunnen wij u helpen conflicten te hanteren.

Hieronder wat mogelijkheden:

Conflictadviseur: Een conflictadviseur is een conflictprofessional die met uw organisatie kijkt wat in een concrete situatie de beste oplossingsroute zou kunnen zijn. Hiermee wordt voorkomen dat er tijd, geld en energie gespendeerd wordt aan het oplossen van een conflict, op een manier die niet afgestemd is op het probleem. De organisatie krijgt zicht op de meest effectieve wijze om een conflict op te lossen. De conflictadviseur zal met u kijken of de situatie vraagt om een ad hoc / eenmalige oplossing – bijvoorbeeld een gespreksbegeleider of een mediator – en daarnaast wat voor mogelijke, meer structurele, of beleidsmatige oplossingen nuttig, wenselijk of zelfs verplicht zouden zijn voor uw organisatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een externe vertrouwenspersoon of een klachtenfunctionaris.

Ad hoc / eenmalige oplossingen:

 • Gespreksbegeleider: gaat informeel in gesprek bij niet of beheersbaar geëscaleerde conflicten
 • Mediator: gaat met een beproefde set van formele afspraken/spelregels in gesprek in min of meer geëscaleerde conflicten; het is een vorm van conflictbemiddeling.

Structurele oplossingen:

Beleidsmatige oplossingen:

 • Meldregeling ( met oog op mogelijke integriteitsschendingen – verplicht voor organisaties met > 50 medewerkers)
 • Klachtenregeling (voor de aanpak van mogelijke ongewenste omgangsvormen)
 • Klachtencommissie ( als onderdeel van klachtenregeling)

Deze beleidsmatige oplossingen zouden ook op sector niveau ontwikkeld kunnen worden, ten behoeve van de leden. Met aangesloten organisaties kan op individuele basis bekeken worden wat zij nodig hebben om hun organisatie ‘conflictvaardig’ te maken en conflicthantering serieus te nemen.

Artikelen

Rondom conflictoplossing

Opleidingen

Rondom conflicthantering

Ook online mogelijk!

Basisopleiding conflictadviseur

conflicthantering, -analyse en -interventies
( 5 Beoordelingen )

De opleiding is bestemd voor ervaren professionals die een interne of externe rol hebben bij conflictkwesties in organisaties. Zij willen [...]

4 Dagen
€1.825,-
+ accommodatie v.a.€130,-
+ lesmateriaal v.a.€22,30
BTW nihil
25-09-2024
Ook online mogelijk!

Basistraining Klachtbehandeling: klachten afhandelen & oplossen

Een klacht een waardevolle kans om te verbeteren
( 2 Beoordelingen )

Het woord ‘klacht’ is boven alles een waardevolle kans om te verbeteren. Door goed en kritisch te luisteren naar wat [...]

1 Dag
€595,-
+ accommodatie v.a.€65,-
BTW nihil
19-11-2024

Alle conflictoplossingsmethoden

Van preventie tot conflictbeslechting

Hieronder vindt u een totaal overzicht van de methoden die Merlijn u kan leveren.

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

  Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

  Schrijf me in voor de nieuwsbrief

  Bekijk alle aanbevolen literatuur

  Actueel

  Evenementen