Beleidsbemiddeling

Formele begeleiding

Ook in:
Nederlands
Engels
Duits
Marokkaans
Portugees
Italiaans
Frans

Beleidsbemiddeling richt zich op ‘wicked problems’, complexe maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties. Vaak is er bij beleidsbemiddeling altijd een of meerdere overheden bij betrokken. Dit houdt in dat er verschillende sociale, economische en bestuurlijke factoren spelen, die elkaar beïnvloeden, waardoor het probleem extra ingewikkeld wordt.

Beleidsbemiddeling draait om machtsverschillen en vaak is niet helemaal duidelijk wat het probleem precies is. Het probleem en de eigenaren worden in kaart gebracht en er wordt rekening gehouden met de verschillende belangen. Een beleidsbemiddelaar wordt ook wel een beleidsmediator genoemd.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Wat houdt beleidsbemiddeling in?

Een beleidsbemiddelaar heeft te maken met machtsverschillen. Vaak is ook niet helemaal duidelijk wat het probleem precies is. Er zijn veel stakeholders zonder dat er duidelijk is wie verantwoordelijk is waarvoor. Meerdere beleidsterreinen spelen een rol en dus ook meerdere bevoegde overheidslagen. De problemen die aan bod komen, beïnvloeden elkaar ook weer. Van belang is om de bestuurlijke kaders vooraf vast te stellen.

Een beleidsbemiddelaar maakt een conflictanalyse. Op basis van deze analyse start hij een gezamenlijk proces, waarbij het conflict in kaart wordt gebracht. Als dit duidelijk is, brainstormen conflictpartners over mogelijke oplossingen. Daarna onderhandelen conflictpartners, nemen ze besluiten en maken afspraken.

Redenen om te kiezen voor beleidsbemiddeling

Beleidsbemiddeling heeft zin als conflictpartners van elkaar afhankelijk zijn voor een oplossing: wanneer zij toekomstgericht willen denken, verdere escalatie willen voorkomen en zij behoefte hebben er samen echt uit te komen.

De voordelen van beleidsbemiddeling zijn:

  • Het probleem en haar eigenaren worden in kaart gebracht
  • De bestuurlijke kaders worden gehanteerd.
  • Meerdere bevoegde organen brainstormen over verschillende oplossingen, rekening houdend met de verschillende belangen.
  • Conflictpartners nemen zelf besluiten en maken afspraken zodat het probleem (deels) wordt opgelost.

Artikelen

Over beleidsbemiddeling

Opleidingen

Voor beleidsbemiddeling

Beleidsmiddeling

"wicked problems” : maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties

Beleidsbemiddeling kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van complexe situaties tussen burgers of private partijen en één of [...]

2 Dagen
€1.000,-
+ accommodatie v.a.€115,-
BTW nihil
 -

Voor data & Incompany kunt u contact opnemen met het secretariaat:
info@merlijngroep.nl
073 532 3582

Ook online mogelijk!

Beleidsstukken schrijven

Presenteer uw beleid aantrekkelijk en overtuigend!
( 3 Beoordelingen )

Hoe kunnen we leren onze beleidsstukken zo te schrijven dat ze doeltreffend zijn en niet terzijde worden geschoven.

1 Dag
€595,-
+ accommodatie v.a.€60,-
BTW nihil
29-10-2024

Professionals

Vind een beleidsbemiddelaar in de buurt

Alle professionals

Verwante oplossingsmethoden

Mediation

Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten. Een neutrale deskundige, de mediator, begeleidt de communicatie en onderhandelingen tussen twee of meer conflictpartners bij het vin…

Meer over Mediation

Flitsbemiddeling

Flitsbemiddeling is een zeer intensieve vorm van bemiddeling die draait om snelheid. Samen met uw conflictpartner kiest u ervoor om de geschiedenis van het conflict niet te analyseren …

Meer over Flitsbemiddeling

Merlijn Opleidingen

Een opleiding voor iedere oplossingsmethode

Merlijn onderscheidt als enige in Nederland 24 oplossingsmethoden. Ons streven is om voor elke oplossingsmethoden ook een opleiding te geven. Denk aan de opleiding tot mediator, conflictcoach, vertrouwenspersoon enzovoort. Daarnaast bieden wij een allround opleiding aan tot conflict adviseur waarbij u alle 24 methoden geleerd wordt tijdig te herkennen en op de juiste wijze naar een oplossing te begeleiden.

Incompany trainingen Alle opleidingen & trainingen

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

    Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

    Schrijf me in voor de nieuwsbrief

    Bekijk alle aanbevolen literatuur