Bonenkamp | de heer mr. drs. H.J. Bonenkamp (Dick)

Regio: Door heel NL

Mr. drs. H.J. Bonenkamp (Dick) is oprichter van de Merlijn Groep en directeur van Merlijn Advies Groep. Hij studeerde rechten, taalpsychologie en filosofie en volgde nadien tal van opleidingen als advocaat, mediator, (conflict)coach, vertrouwenspersoon en adviseur.

Drive en ervaring

Zijn drive ligt in het verbinden van mensen en het creëren en verbeteren van samenwerkingsverbanden. Dick heeft langjarige ervaring als advocaat, conflictadviseur, organisatieadviseur, trainer, facilitator, moderator, neutraal voorzitter, deal maker en mediator en dat in vaak complexe omgevingen en belangentegenstellingen bij zowel bedrijven als overheden in binnen- en buitenland.

Merlijn Training & Advies

Merlijn is opgericht in 1993 en helpt mensen en organisaties met raad, daad en training hun professionele communicatie te versterken en problemen op te lossen.

Merlijn Advies Groep

De Merlijn Advies Groep, een zusteronderneming van Merlijn, helpt organisaties om conflictmanagementsystemen te implementeren en conflicten te voorkomen, te managen of op te lossen. Hiertoe beschikt het over een landelijk netwerk van meer dan 200 professionals die 24 beproefde methoden apart of gebundeld kunnen inzetten. Een conflictadviseur helpt klanten bij het vinden van de passende oplossing voor een optimaal resultaat. Kiezen voor Merlijn Advies Groep is kiezen voor maatwerk en kostenbesparing.

Mediation

Dick Bonenkamp is MfN registermediator vanaf 1 juni 1996. Als ‘Rechtbankmediator’ werkt hij voor de Rechtbank Oost-Brabant als business- en overheidsmediator.

De door Dick verrichte mediations hebben betrekking op het creëren, continueren en zonodig constructief beëindigen van samenwerkingsverbanden en op zakelijke relaties tussen (rechts)personen en overheden op een breed scala van rechtsgebieden – waaronder arbeidsrecht, vennootschapsrecht, huurrecht en administratief recht – en op inmiddels vele terreinen, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, juridische en administratieve dienstverlening, bankwezen en sport.

Medezeggenschap

Vanuit Merlijn Medezeggenschap, een multidisciplinair samenwerkingsverband van zelfstandige partners, is Dick actief om mediation en andere vormen van alternatieve geschiloplossing ook ingang te doen vinden in de medezeggenschapswereld. Hij heeft inmiddels al tientallen mediations gedaan om de verhouding tussen bestuurder, OR en andere stakeholders te herstellen en te verbeteren en acute problemen op te lossen.

Bestuurslidmaatschappen

Vanaf de oprichtingsdata is hij bestuurslid geweest van de BVMZ (Branchevereniging Medezeggenschap) en de VOiM (Vereniging van Opleiders in Mediation).

Publicaties

Dick Bonenkamp is initiatiefnemer en grondlegger van het bij SDU uitgegeven en inmiddels gezaghebbende ‘Handboek Mediation’ en is nog steeds een van de hoofdredacteuren.Hij is ook conceptontwerper en hoofdredacteur van het boek ‘De conflictadviseur, wegwijzer in het conflictlabyrint’, waarin het door Merlijn ontwikkelde nieuwe vak ‘conflictadviseur’ wordt beschreven en dat een groot scala van vraagstukken met betrekking tot conflictmanagement(systemen) en conflicthantering omvat. 

Speciaal voor de medezeggenschapsmarkt heeft hij met andere Merlijn adviseurs, trainers en mediators geschreven het bij Kluwer uitgegeven boek ‘OR in conflict’.

"Hoe eenvoudiger, oprechter en directer de communicatie, hoe minder er van nodig is"

Talen

 • Duits
 • Engels
 • Nederlands
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Neem contact op

met Dick Bonenkamp

Graag hieronder uw gegevens en vraag/verzoek invullen

  Opleidingen

  Dick Bonenkamp is docent voor

  Inloopspreekuur

  U kunt nagenoeg ieder (bijna of dreigend) conflict waarbij u zich betrokken voelt of dat feitelijk al bent bespreken in [...]

  1 Dag
  -
  + accommodatie v.a.€0,-
  BTW nihil
  15-11-2021

  Publicaties

  door Bonenkamp | de heer mr. drs. H.J. Bonenkamp (Dick)

  Bekijk alle literatuur

  Specialismen

  Dick Bonenkamp is gespecialiseerd in

  Inzetbare Mediators

  U zoekt een mediator? Wij begrijpen dat u spoedig een oplossing voor uw probleem wilt en dat is precies wat wij u kunnen bieden. Naast bemiddelingsvaardigheden beschikken onze mediators…

  Meer over Inzetbare Mediators

  Inzetbare Vertrouwenspersoon

  Vanaf 2022 is het hebben van een vertrouwenspersoon voor alle organisaties waarschijnlijk verplicht. Het ziet tenminste naar uit dat het wetsvoorstel daarover zal worden aangenomen. En …

  Meer over Inzetbare Vertrouwenspersoon

  Pre-mediation

  Pre-mediation is onderzoeken of een mediation nodig of mogelijk is. Zonder de juridische regels die een mediation traject kenmerkt, is dit gesprek een stuk informeler. Conflictpartners …

  Meer over Pre-mediation

  Online mediation

  Wanneer de reisafstand tussen partijen te groot is of tijdens een pandemie kan het handig of noodzakelijk zijn om de mediation online te doen. Via een beveiligde en afgeschermde online …

  Meer over Online mediation

  Peer mediation

  Peer mediation vindt plaats op scholen. Steeds vaker of in ieder geval vaker dan gewenst komen ruzies voor tussen leerlingen. Bij peermediation is de mediator een schoolgenoot, een geli…

  Meer over Peer mediation