Peer mediation

Formele begeleiding

Ook in:
Nederlands
Engels
Duits
Marokkaans
Portugees
Italiaans
Frans

Peer mediation vindt plaats op scholen. Steeds vaker of in ieder geval vaker dan gewenst komen ruzies voor tussen leerlingen. Bij peermediation is de mediator een schoolgenoot, een gelijke, een ‘peer’. Iemand die de belevingswereld deelt van de partijen aan tafel. Een ander voordeel is dat leerlingen leren omgaan met conflicten, vaardig worden in het hanteren van conflicten.

Een aantal leerlingen wordt opgeleid tot peermediator. In deze opleiding gaat het om probleemoplossende mediation. De mediation zelf is te vergelijken met een gewone mediation. Het vindt plaats in een veilige omgeving en het doel is herstel van de communicatie. Vertrouwelijkheid is een belangrijk onderdeel. Na het leren kennen en begrijpen van elkaars belangen wordt naar een oplossing gezocht.

Meer weten?

Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op Of stuur een Whatsapp bericht
Landelijke dekking
In meerdere talen
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Wat houdt peermediation in?

Peermediation is een manier om leerlingen de verantwoordelijkheid te geven voor het oplossen van conflicten op scholen. Een aantal leerlingen wordt opgeleid en deze leerlingen worden als peermediator ingeschakeld bij een conflict. De peermediator zorgt voor een rustige omgeving waarin het gesprek kan plaatsvinden. Ook legt hij of zij aan de start uit welke spelregels gelden tijdens de mediation. Het doel is om de communicatie aan tafel soepel te laten verlopen, zonder de emoties weg te duwen. Na het onderzoeken van elkaars belangen maken partijen afspraken over hoe ze deze situatie het beste kunnen hanteren. Na enkele weken wordt de oplossing geëvalueerd.

Redenen om te kiezen voor peermediation

 • De kosten zijn laag. Behalve de kosten van de opleiding, zijn er geen kosten.
 • Peermediation leidt tot een duurzame oplossing van conflicten op school. Conflicten zijn eerder de wereld uit.
 • Leerlingen worden, doordat ze zelf hun conflicten hanteren, conflictvaardig. Een vaardigheid die in de rest van hun leven goed van pas komt.

Soorten mediations

 • Pre-mediation. Een pre-mediator begeleid een gesprek tussen conflictpartners zonder de formele richtlijnen die een mediation traject met zich mee brengt.
 • Arbeidsmediation. Een arbeidsmediator richt zich vooral op conflicten rondom en op het werk.
 • Exitmediation. Een exit mediator zorgt ervoor dat het conflict en de relatie, in goed overleg, wordt beëindigd.
 • Beleidsbemiddeling. Een beleidsmediator richt zich op complexe maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties
 • Businessmediation. Een business mediator heeft zicht op de cultuur en kennis van processen in de bedrijven waar hij of zij optreedt.
 • Familiemediation. Een familiemediator richt zich op erfeniskwesties, omgang met nieuw ontstane familieverbanden en scheidingen.
 • OR Mediation. Een OR-mediator richt zich op conflicten tussen bestuur en OR of tussen medezeggenschapsorganen.
 • Overheidsmediation. Een overheidsmediator kent de overheid goed en kan dienen als brug en vertaler van belangen.
 • Pensioenmediation. Een pensioenmediator houdt zich bezig met de ingewikkelde en complexe wereld van de pensioenen. Vaak tussen partijen die elkaar niet kennen.
 • Teammediation. Een teammediator richt zich op de interactiepatronen binnen een team.
 • Online mediation. Een online mediation vindt plaats via internet, de mediation verloopt verder als elke andere.

Heeft u een conflict en zoekt u een mediator? Of wilt u even sparren over de mogelijkheden van mediation? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Artikelen

Over peer mediation

Opleidingen

Voor peer mediation

Basisopleiding Mediation Tegenpartij of conflictpartner

Geaccrediteerde MfN mediation opleiding 6 daagse
( 123 Beoordelingen )

In 6 dagen verwerft u de basisvaardigheden en technieken voor dit boeiende vak: Mediator. Daarna zijn er volop mogelijkheden voor [...]

6 Dagen
€3.250,-
+ accommodatie v.a.€125,-
+ lesmateriaal v.a.€85,-
BTW nihil
28-06-2024

Specialisatieopleiding familiemediation

Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) registratie
( 37 Beoordelingen )

De familie-/echtscheidingsmediator begeeft zich op het boeiende, maar ingewikkelde terrein waar zowel emoties als financiële/juridische aspecten een grote rol spelen. [...]

8 Dagen
€3.100,-
+ accommodatie v.a.€460,-
+ lesmateriaal v.a.€70,-
BTW nihil
08-10-2024

Professionals

Onze peermediators

Alle professionals

Verwante oplossingsmethoden

Vertrouwenspersoon (extern)

Een (externe) vertrouwenspersoon  draagt bij aan het optimaliseren van het werkklimaat. De  vertrouwenspersoon helpt bij het de-escaleren van ongewenst gedrag, zodat problemen niet b…

Meer over Vertrouwenspersoon (extern)

Arbeidsmediation

Een arbeidsmediator richt zich op arbeidsconflicten en andere situaties rondom het werk. Een verstoorde arbeidsrelatie kan diep ingrijpen bij zowel de werknemer als de werkgever. De ar…

Meer over Arbeidsmediation

Online Conflictscan

Welke oplossingsmethode past bij uw conflict?

De Merlijn online conflictscan helpt u direct en gemakkelijk bij het zelf achterhalen van de vraag welke oplossingsmethode past bij uw conflict? Invullen kan anoniem! Het is een service-instrument. Niet meer en niet minder.

Wilt u liever persoonlijk hulp bij het voorkomen of oplossen van een conflict?  Bel vrijblijvend: 073 5323582 en u wordt te woord gestaan zoals het hoort (geen keuzemenu’s). U kunt ook binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur. Aan beide opties zijn geen kosten verbonden.

Start online conflictscan

De conflictadviseur

Lees over het herkennen van de juiste oplossingsmethode

In dit boek definiëren we ruim twintig conflictbegeleidingsmethoden waarmee vrijwel ieder conflict op een adequate en effectieve wijze kan worden aangepakt. Dit boek is geschreven voor toekomstige conflictadviseurs en voor iedereen die zich met conflicten bezighoudt of zijn ideeën over conflicten en de hantering hiervan wil verruimen – zowel op persoon­lijk als op professioneel vlak. Het bevat kennis die wij onontbeerlijk achten voor conflictadviseurs.

  Adresgegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van het boek.

  Schrijf me in voor de nieuwsbrief

  Bekijk alle aanbevolen literatuur