Wat je niet vasthoudt, laat je los

Wat je niet vasthoudt, laat je los
coachen conflict conflictcoaching Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep

In vliegende vaart naar de top van je kunnen

Pegasus is een gevleugeld paard, geboren uit het bloed dat vloeide toen de zeegodin Medusa, geliefde van Poseidon, werd onthoofd door Perseus. Ontstaan uit de liefde is hij ook het rijdier van de dichters. Op de Olympus werd hij de drager van de bliksemschichten van de oppergod Zeus. Een hele eer!

Als wij vleugels zouden hebben, net als Pegasus, zouden we heel wat beter in staat zijn om een helikopterblik te blijven houden. Nu gaat dat lang niet altijd goed. Soms raakt een cliënt je in je hart. Jouw eigen ‘rugzak’ wordt beroerd, of een van de partijen raakt onbedoeld een rode knop of handelt in strijd met een van jouw kernwaarden. Dan dreigt het onmiddellijke gevaar dat je uit je professionele rol valt. Dan word je meegezogen, en nog op een partijdige manier ook, als je niet oppast. De andere betrokkenen zien en voelen dat meteen, waardoor je geloofwaardigheid aanzienlijk verzwakt.
Misschien helpt het je om op zo’n moment, als het bloed naar je hoofd stroomt, even te denken aan Pegasus. Cirkel naar boven, zorg dat je vanaf daar de zaken weer in hun juiste proporties beziet, en keer pas dan weer terug naar de tafel. En dit alles onder het volgende motto, geleend van Herman Finkers: ‘Kalm aan en rap een beetje’, zodat je cliënt er nog is als jij weer met beide benen de grond raakt.

 

Meer weten over effectieve conflictaanpak? Ga dan naar www.merlijngroep.nl.

Deze tekst is afkomstig van de Coachingskalender 2021

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/conflict/