Conflict

Conflict
conflict Conflicthantering Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep

Het verbaast me altijd hoe lang mensen een conflict in stand kunnen houden. Ze willen perse hun recht hebben. Maar wat heb je daar nou aan?

Mijn ouders hadden altijd ruzie als ze samen op stap gingen. Bij ieder verkeerslicht wilde mijn vader direct oversteken als het voetgangerslicht op groen sprong, zelfs als er nog een auto kwam aanrazen. Mijn moeder bleef altijd eerst even kijken of het ook veilig was om over te steken, voor ze een stap wilde verzetten. Mijn vader zei dan: “Het voetgangerslicht staat op groen. Wij hebben recht om over te steken.”
En mijn moeder zei dan: “Ja, we hebben wel ons recht, maar daarvoor wil ik niet in het ziekenhuis belanden.”

En zo is het in conflicten ook. Je kunt blijven vechten om je recht te krijgen, maar als je daardoor je werk, je gezin, je vrienden en kennissen, kortom je hele sociale omgeving kwijt raakt, betaal je een erg hoge prijs.

Je recht willen hebben staat meestal voor iets anders: behoefte aan erkenning van jouw belangen en gevoelens. Hoe duidelijker je zelf weet wat die belangen en gevoelens zijn, hoe beter je kunt afwegen hoeveel waarde die voor je hebben en dus ook waar je onderhandelingsruimte ligt. Zo verschuif je het gevecht over ‘recht hebben op’ naar de dialoog over ‘wat is voor alle betrokkenen het best haalbare resultaat?’

Deze tekst stond op 9 oktober 2012, in de Scheur je Los kalender, de enig echte coachingskalender voor iedere manager in Nederland.

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/tien-redenen-om-conflictprofessional-te-worden/