Intervisie, ook online?

Intervisie, ook online?
conflict intervisie Merlijn Merlijn Advies Groep

Intervisie is ook een vorm van netwerken

Sinds 1 maart 2020 moeten advocaten aan een vorm van gestructureerde feedback doen, bijvoorbeeld intervisie. Tijdens intervisie-bijeenkomsten reflecteren deelnemers op het eigen handelen en ontvangen hierop feedback van vakgenoten. Tegelijkertijd delen deelnemers dilemma’s en ervaringen met elkaar. Een duidelijke meerwaarde. Een intervisiebijeenkomst wordt steeds vaker begeleid door een professional. Om een intervisie te kunnen begeleiden kun je bij Merlijn een training volgen fysiek én online. De Merlijn Groep geeft door de Orde erkende trainingen speciaal voor het begeleiden van advocaten of mediators.

Mooie uitdaging

Netwerker Julius Scholten werkt al jaren als strategisch adviseur en businesscoach in de wereld van de advocatuur en weet uit ervaring dat advocaten niet snel het achterste van hun tong laten zien. Hij onderschrijft de noodzaak van feedback, zeker in de advocatuur, een beroep waarin je veel op jezelf bent aangewezen, en ging op zoek naar een training tot begeleider. Al snel kwam hij bij de Merlijn terecht, waar hij van Nicole van Gelder en Marianne Langhout het vak leerde. Sinds april dit jaar is Scholten geregistreerd intervisiebegeleider bij de NOvA en als hij even wil sparren, kan hij terecht bij een van de twee docenten van Merlijn.

Veilig, efficiënt en betaalbaar

De intelligente lockdown, meteen aan de start van zijn loopbaan als begeleider, betekende een online uitvoering van de intervisie. Het was even wennen maar online begeleiding kent uiteindelijk meer voordelen dan gedacht. Er ontstaat al vrij snel een gevoel van gelijkheid en deelnemers blijken meer geneigd om elkaar uit te laten spreken. Online durven mensen (of misschien alleen advocaten) ook meer te zeggen. Daarnaast is het veilig, efficiënt en betaalbaar. Ook belangrijk. Scholten begeleidt de intervisies niet als een schoolmeester. De bedoeling is om de intervisie zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, in een sfeer waarin advocaten ook echt durven zeggen wat er is. Een sfeer waarin ze kwetsbaar durven zijn. Scholten probeert dit zo veel mogelijk te stimuleren. De intervisies waarin dat lukt, blijken het meest waardevol.

Een moetje

Een aantal deelnemers zien intervisie als een moetje, op zich logisch, gezien het verplichte karakter, maar als je je daarover heen kunt zetten, en daar helpt Scholten je bij, dan kan het heel waardevol zijn voor je eigen ontwikkeling en die van je collega’s. Daarnaast is het heel fijn om collega’s uit het vak te leren kennen, waarmee je van tijd tot tijd kwetsbaarheden bespreekt. Intervisie is bij uitstek een ontwikkelmogelijkheid, zowel op persoonlijk als interpersoonlijk vlak.

Lees meer over intervisie:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/intervisie-voor-advocaten/