van Weers | de heer S.F. van Weers (Stefan)

Regio's: België, Door heel NL

Stefan van Weers is gecertificeerd vertrouwenspersoon voor ongewenste omgangsvormen en integriteit en lid van de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen. Naast zijn werk als vertrouwenspersoon verzorgt hij workshops over de rol en functie van (interne) vertrouwenspersonen.

Achtergrond

Zijn professionele achtergrond ligt op het gebied van HR. Na zijn studies Personeelswerk (HvA, 1990) en Organisatie & Beleid (UvA, 1992), heeft hij in diverse rollen gefungeerd, zoals HR-adviseur, Verandermanager en HR-Teamcoördinator binnen gemeenten (Amsterdam en Hardenberg).

Sinds 2005 werkt hij als zelfstandig coach, adviseur en trainer op het gebied van talentonderzoek & matching, teamcoaching en samenwerkingsvraagstukken. Dit doet hij vanuit een integraal mensbeeld waarmee hij coachees en teams snel de essentie kan helpen herkennen van hun talenten en motieven, maar ook de dynamieken waarin die terecht kunnen komen en hoe daar weer uit te komen. Het aloude ‘Ken Uzelve’ is voor hem even belangrijk als ‘Ken Uw naaste’.

In de wederzijdse percepties en interacties ontstaan de problemen: misverstand, wrijving, conflict. Daarom heeft hij zich uitgebreid geschoold in ‘verbindende’ of ‘geweldloze’ communicatie (Non-Violent Communication van Marshall Rosenberg). Ook is hij opgeleid tot mediator waardoor hij zich altijd bewust blijft van de fundamentele tweezijdigheid van een situatie waarin één partij zich gekwetst of benadeeld voelt.

Vertrouwenswerk

Vertrouwenswerk is voor hem in de eerste plaats het bieden van een veilige plek waar je als medewerker en mens gezien, gehoord en geaccepteerd wordt zoals je bent. Hij heeft groot respect voor de mensen die over alle mogelijke drempels stappen om hun kwetsbaarheden en vraagstukken te delen met hem als vertrouwenspersoon. Keer op keer ziet hij in dit werk de klassieker bevestigt: “Problemen moet je delen.” Juist door delen ontstaat er ruimte voor het vinden van oplossingen die je alleen niet ziet. Vervolgens is voor hem telkens de uitdaging: “Problemen op te lossen op de plek waar ze zijn ontstaan”. Zo komt hij bij de opdrachtgever-kant van het werk als vertrouwenspersoon: organisaties helpen bij het creëren van een veilige werkplek en een open cultuur waar meldingen van incidenten positief en constructief worden opgepakt en opgelost.

Samen leren

Vanuit zijn brede achtergrond van ervaring en expertise brengt hij helderheid door analyse van complexe situaties. In de eerste plaats voor de persoon die met zijn verhaal bij hem komt. In de tweede plaats geven individuele incidenten vaak zicht op structurele organisatievraagstukken. De melder blijkt soms de spreekwoordelijke ‘kanarie in de kolenmijn’: het probleem van het individu is het symptoom van een organisatieprobleem.

Deze fundamentele tweezijdigheid is voor hem ook de uitdaging als vertrouwenspersoon. Want zo gevoelig en kwetsbaar als het is voor een individu om een probleem te melden, zo gevoelig en kwetsbaar is het als organisatie om daarmee geconfronteerd te worden. Vertrouwen en verbinding zijn de kernwoorden bij zijn benadering van deze gevoeligheid.

Precies dit type vraagstuk op het snijvlak van individu en organisatie maakt het vertrouwenswerk voor hem zo razend interessant. Zowel het individu als de organisatie kunnen enorm veel leren van zo’n op het oog lastige en soms pijnlijke situatie. Of om met Johan Cruijff te spreken: “Ieder nadeel hep z’n voordeel”. Als vertrouwenspersoon zoekt hij naar dat voordeel voor alle betrokkenen. En hoe verborgen ook soms, dat voordeel is er altijd. Daarom is hij ook graag sparringpartner voor directies, besturen en HR-directeuren, om organisaties sterker te maken.

"Leadership is crucial for psychological safety: it’s easy to get it wrong and difficult to do it right."

Talen

  • Engels
  • Nederlands
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Specialismen

Stefan van Weers is gespecialiseerd in

Inzetbare Vertrouwenspersoon

Vanaf 2023 is het hebben van een vertrouwenspersoon voor alle organisaties waarschijnlijk verplicht. Het ziet tenminste naar uit dat het wetsvoorstel daarover zal worden aangenomen. En …

Meer over Inzetbare Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon (extern)

Een (externe) vertrouwenspersoon  draagt bij aan het optimaliseren van het werkklimaat. De  vertrouwenspersoon helpt bij het de-escaleren van ongewenst gedrag, zodat problemen niet b…

Meer over Vertrouwenspersoon (extern)

Opleidingen

Stefan van Weers is docent voor

Ook online mogelijk!

2-daagse Verdiepingstraining Vertrouwenspersoon Integriteit VPI

Vervolg op basisopleiding / personen met ruime ervaring als vertrouwenspersoon
( 50 Beoordelingen )

Integriteit op de werkvloer legt de basis voor vertrouwen. De VPI helpt deze basis te versterken door het geven van [...]

2 Dagen
€770,-
+ accommodatie v.a.€115,-
BTW nihil
22-07-2024

4-daagse Basisopleiding tot Vertrouwenspersoon

Geaccrediteerde opleiding voor interne en externe vertrouwenspersonen
( 62 Beoordelingen )

Ongewenst gedrag in een organisatie zorgt voor een hoger ziekteverzuim en dus hoge kosten. Een goed opgeleide vertrouwenspersoon kan veel [...]

4 Dagen
€1.500,-
+ accommodatie v.a.€230,-
BTW nihil
22-08-2024
Ook online mogelijk!

2-daagse Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

basis opleiding voor interne en externe vertrouwenspersonen
( 3 Beoordelingen )

Ongewenst gedrag in een organisatie zorgt voor een hoger ziekteverzuim en dus hoge kosten. Een goed geïnformeerde vertrouwenspersoon kan veel [...]

2 Dagen
€695,-
+ accommodatie v.a.€170,-
BTW nihil
29-08-2024

Neem contact op

met Stefan van Weers

Graag hieronder uw gegevens en vraag/verzoek invullen