2-daagse Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

basis opleiding voor interne en externe vertrouwenspersonen

( 3 Beoordelingen )

Ongewenst gedrag in een organisatie zorgt voor een hoger ziekteverzuim en dus hoge kosten. Een goed geïnformeerde vertrouwenspersoon kan veel betekenen om dit te voorkomen of te beperken. In deze basisopleiding komen de belangrijkste kennis en vaardigheden voor een vertrouwenspersoon aan bod.

Te behalen resultaten

 1. U kent het juridische kader en de relevante wet- en regelgeving; 
 2. u heeft onder andere kennis van de rechten, plichten en bevoegdheden als vertrouwenspersoon; 
 3. u kan onderscheid maken tussen ongewenste omgangsvormen, arbeidsconflicten, integriteit-issues en (vermoedens van) misstanden en de daarbij behorende procedures;
 4. u heeft inzicht in het speelveld van de vertrouwenspersoon, zowel intern als extern; 
 5. u weet hoe u met een (potentiële) melding om moet gaan: u kunt het verhaal van de melder in kaart brengen en adequaat handelen; 
 6. u heeft inzicht in gesprekstechnieken en u kunt deze effectief toepassen;
 7. levenslange garantie: we bieden op deze training levenslange garantie. Dat wil zeggen dat deelnemers levenslang voor vragen over onderwerpen uit de opleiding contact kunnen opnemen met de trainer;
 8. Het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Training wordt ook online gegeven!
Kosten
€695,-

+ accommodatie v.a.€170,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
2 Daagse

1 blok van 2 dagen, of 2 losse dagen

punten
12 MfN cat. 1a

De opleiding

2-daagse Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

Elke organisatie is wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan de werknemers. Dat betekent ook het voorkomen en beperken van ongewenst gedrag. Omdat ongewenst gedrag (denk aan (seksuele) intimidatie, pesten, agressie, discriminatie en niet integer handelen) ook leidt tot hoger ziekteverzuim is er daarnaast ook een duidelijk economisch belang. Een goed opgeleide vertrouwenspersoon kan hierin veel betekenen. Voor de medewerkers een luisterend oor en iemand die met raad en daad kan bijstaan, en voor de organisatie iemand die adviseert hoe dit ongewenste gedrag te voorkomen en de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. De rol van vertrouwenspersoon vraagt om de nodige kennis en communicatieve vaardigheden. Deze opleiding legt een basis zodat de (aankomende) vertrouwenspersoon met vertrouwen deze rol op kan pakken. 

Tijdens deze 2-daagse opleiding, leert u de basis voor het werk als vertrouwenspersoon. We behandelen onder meer de taken en de rol van de vertrouwenspersoon, zijn plaats in de organisatie, de juridische context waarin de vertrouwenspersoon opereert. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de vaardigheden die een vertrouwenspersoon nodig heeft en wordt daar mee geoefend. De focus zal liggen op de algemene kaders van het werk als vertrouwenspersoon en op ongewenste omgangsvormen (Intimidatie, seksuele intimidatie, pesten, agressie en discriminatie), ook zal er kort aandacht worden besteed aan integriteits-issues.   

Vanaf 2024 centraal landelijk examen

Let op: onlangs heeft de LVV aangekondigd dat per 1 januari 2024 een centraal landelijk examen verplicht is na het volgen van de 4-daagse basisopleiding om zich te laten registreren als gecertificeerd vertrouwenspersoon. Dat betekent dat u vanaf die datum een landelijke kennistoets met 20 multiple choice vragen met goed gevolg moet afleggen en daarna een assessment met een trainingsacteur. Lees meer in onze blog. Indien u voor ultimo 1 januari 2024 bij Merlijn de vierdaagse succesvol heeft afgerond, valt u nog onder de oude certificeringsregeling.

Gratis informatiebijeenkomst

Een aantal keren per jaar kunt u als onze gast deelnemen aan een gratis informatiebijeenkomst. U kunt hier dan al uw vragen over de opleiding kwijt, kennismaken met ons opleidingsinstituut en onze trainer(s) ontmoeten. Meer informatie.

Studiebelasting

Bij deze 2-daagse weekopleiding is de studiebelasting vastgesteld op 21 uur.

Waarom bij Merlijn de opleiding volgen? Lees de blog

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie thee

10.00 – 10.30 : Welkom, toelichting totale programma, huishoudelijke zaken, kennismaking deelnemers / inventarisatie leerdoelen 

10.30 – 11.15 : Wat is ongewenst gedrag? Wat zijn ongewenste omgangsvormen? Wat is integriteit? Wat is de impact voor slachtoffer en organisatie?

11.15 – 11.30 : Pauze

11.30 – 12.30 : Rol vertrouwenspersoon, Verschillen bij ongewenste omgangsvormen en integriteit, grondhouding 

12.30 – 13.00 : VP binnen de organisatie (relatie tot andere organen, beleid)

13.00 – 14.00 : Lunch

Middagprogramma

14.00 – 15.00 : Communicatie

15.00 – 15.15 : Pauze

15.15 – 16.30 : Oefenen

16.45 – 17.00 : Nabespreking, tijd voor reflectie

Dag 2

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie thee

10.00 – 10.15 : Introductie van deze dag en terugblik op dag 1

10.15 – 11.00 : Welke oplossingen zijn er? Sociale kaart 

11.05 – 11.15 : Pauze

11.15 – 11.30 : Juridisch kader 

11.30 – 12.30 : Oefenen

12.30 – 13.15 : Lunch

Middagprogramma

13.15 – 14.00 : Advies aan het management, o.a. jaarverslag 

14.00 – 14.30 : Integriteit

14.30 – 14.45 : Pauze

14.45 – 16.45 : Oefenen

16.45 – 17.30 : Nabespreking, reflectie en Merlijn borrel 

Voor wie?

2-daagse Basisopleiding voor vertrouwenspersonen wordt onder meer gevolgd door:

 • Mensen die de basis van het werk Vertrouwenspersoon willen leren;
 • mensen die willen gaan werken als interne of externe vertrouwenspersoon;
 • reeds functionerende vertrouwenspersonen, die meer greep willen krijgen op de verschillende aspecten van de rol van vertrouwenspersoon;
 • voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist (MBO+ denkniveau);
 • zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantenervaring

Deze training scoort een 9.0 / 10 op basis van 3 beoordelingen
 • Anoniem
   
  Toptraining, goed gedaan!
 • Anoniem
   
  ik heb ontzettend veel opgestoken van de duidelijke uitleg en het rollenspel. Veel info ontvangen met een prima naslagwerk.
 • Anoniem
   
  ik heb de cursus als uitermate leerzaam ervaren. Groot compliment aan de trainer(s). Zij hebben mij en mijn mede cursisten meegenomen in zowel de theoretische maar zeker ook de praktische kan [...] Lees meer

Veelgestelde vragen

In welke talen wordt de opleiding gegeven?

Onze opleidingen worden zowel in het Nederlands als in het Engels gegeven (Duits is ook mogelijk. De mogelijkheden en de inhoud zijn hetzelfde. Onze trainers beheersen de Engelse taal ruim voldoende om de training in het Engels te geven, maar ze zijn over het algemeen geen native speaker.

Wanneer ben je een gecertificeerd vertrouwenspersoon?

De Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen ( LVV) stelt als uitdrukkelijke eis om gecertificeerd vertrouwenspersoon te worden dat je een training van minimaal 4 dagen gevolgd moet hebben. Die training moet dan ook nog geaccrediteerd zijn en daarnaast mogen maximaal 8 uur van de training online plaatsvinden.

Mocht voor u de certificering dus belangrijk zijn, dan is de tweedaagse training dus niet geschikt en zult u zich moeten inschrijven voor de vierdaagse training.

Is certificering noodzakelijk voor het uitvoeren van vertrouwenspersoon werk?

Voor diegenen die nog twijfelen over wel of niet certificeren het volgende: of je wel of niet gecertificeerd bent, zegt niets over je kwaliteit als vertrouwenspersoon. Ook is certificering op dit moment geen vereiste van bijvoorbeeld de arbeidsinspectie. In de praktijk zien we vaak dat mensen die als extern vertrouwenspersoon aan de slag willen, zich laten certificeren. Naar de markt is het immers ongeveer het enige waaraan je kunt laten zien dat je een bepaalde kwaliteit hebt. Voor interne vertrouwenspersonen geldt dit niet. Sommige organisaties vinden het belangrijk dat ook de interne vertrouwenspersonen gecertificeerd zijn, anderen hechten er geen waarde aan.
Je certificering krijg je voor vier jaar. Als je daarna opnieuw gecertificeerd wilt worden, zul je in die 4 jaar tijd en geld moeten besteden aan o.a. Bij-en Nascholing en Intervisie.

Welke opleiding heb je nodig voor vertrouwenspersoon?

In feite is er nog geen sprake van een vereiste opleiding om als VP te kunnen functioneren. Er zijn wel opleidingen om je te kunnen registreren als vertrouwenspersoon. Daarmee ben je erkend als vertrouwenspersoon. Een opleider als Merlijn biedt diverse ook meer specifieke opleidingen aan voor vertrouwenspersonen. Die opleidingen kunnen behalve in het Nederlands ook gevolgd worden in het Engels en Duits; daar blijkt behoefte aan te bestaan. Specifiek is de opleiding, Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en de opleiding, Vertrouwenspersoon Integriteit. Deze opleidingen verhogen effectiviteit en competentie van vertrouwenspersonen in dit veld. Deze opleidingen zijn erkend door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.

Data & Locaties

2-daagse Basisopleiding voor vertrouwenspersonen

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Kasteel Vanenburg

Putten
Gaat gegarandeerd door

Kasteel Vanenburg

De naam Vaenborch, Vanenburg, wordt voor het eerst genoemd in 1389. Het betreft een kasteel van waaruit een leenman de landgoederen van een verder gelegen klooster beheerde. Het kasteel bestond al langer onder de naam: “gut tho Nulde”, het landgoed te Nulde. Het landgoed is in diverse handen geweest. In 1664 is het helemaal herbouwd. Een gedenksteen met het jaar 1665 is nog te vinden in het huidige landhuis. Dit stamt uit 1868. Het gebouw [...]
Lees meer

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht

Al voor 1100 werd begonnen met de bouw van dit zogenaamd mottekasteel; dat is een toren, in dit geval een houten toren, op een kunstmatige heuvel (motte). Het geheel was omgracht. Rond 1200 werd de houten toren vervangen door een stenen toren (donjon). Van het midden van de dertiende eeuw dateert de oudste vermelding van 'de heren van Lemborch'. Baron Nicolaas van Breyll erfde in 1619 de heerlijkheid; hij liet in 1622 het huidige renaissancekasteel [...]
Lees meer

Landhuis de Oliphant

Rotterdam
Gaat gegarandeerd door

Landhuis de Oliphant

Het is in 1591, de middeleeuwen zijn eigenlijk al voorbij, als Cornelis van Coolwijk opdracht geeft voor de bouw van een huis op het eiland Voorne, een landhuis met de allure van een kasteel, dat aanzien en gezag uit zou stralen. Van Coolwijk woonde in Delft ‘In de Gulden Olyphant’, vandaar dat de naam voor het “kasteel”, De Oliphant, snel gevonden was. Hij had als rentmeester belangen op Voorne en wilde met dit bouwwerk zijn [...]
Lees meer

Theater Hotel Figi

Zeist
Gaat gegarandeerd door

Theater Hotel Figi

De basis voor het huidige FIGI (in Zeist) werd in 1850 gelegd met de opening van een banketbakkerij door de hernhutter Ludwig Wunsche. In 1925 vond de feestelijke opening plaats van de concertzaal en sindsdien hebben vele artiesten en theatergezelschappen in FIGI op de planken gestaan. Een traditie uit die tijd is het signeren van Figi’s handtekeningenboek door de acteurs en musici. Na jarenlange opeenvolgende verbouwingen en uitbreidingen van het gebouwencomplex concludeerde de tweede generatie [...]
Lees meer

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht

Al voor 1100 werd begonnen met de bouw van dit zogenaamd mottekasteel; dat is een toren, in dit geval een houten toren, op een kunstmatige heuvel (motte). Het geheel was omgracht. Rond 1200 werd de houten toren vervangen door een stenen toren (donjon). Van het midden van de dertiende eeuw dateert de oudste vermelding van 'de heren van Lemborch'. Baron Nicolaas van Breyll erfde in 1619 de heerlijkheid; hij liet in 1622 het huidige renaissancekasteel [...]
Lees meer

Kasteel Vanenburg

Kasteel Vanenburg

De naam Vaenborch, Vanenburg, wordt voor het eerst genoemd in 1389. Het betreft een kasteel van waaruit een leenman de landgoederen van een verder gelegen klooster beheerde. Het kasteel bestond al langer onder de naam: “gut tho Nulde”, het landgoed te Nulde. Het landgoed is in diverse handen geweest. In 1664 is het helemaal herbouwd. Een gedenksteen met het jaar 1665 is nog te vinden in het huidige landhuis. Dit stamt uit 1868. Het gebouw [...]
Lees meer

Landgoed Huize Bergen

Vught
Gaat gegarandeerd door

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Inschrijven