Meditation & Mediation (overleg gesprekken)

Meditation & Mediation (overleg gesprekken)
Gesprekstechniek Mediation Merlijn Advies Groep Vertrouwen

Wat is het verschil tussen Meditation & Mediation en wat zijn de raakvlakken?

Tussen de woorden is het verschil maar één letter, namelijk de ‘t’ in het midden. En ook in de praktijk is het verschil niet zo groot als je in eerste instantie misschien zou verwachten.
Meditation, ik zal in het vervolg van mijn blog het woord mindfulness gebruiken, kan namelijk heel goed toegepast worden in de Mediation. Hoe dan? Vraag je je misschien af. Mindful zijn in de mediation/overleggesprekken is de basis om helemaal aanwezig te zijn in het moment, in het gesprek zelf, in contact met je omgeving, de mensen om je heen en met jezelf. Je bent minder sturend en meer volgend aanwezig.
In de mindfulness oefeningen leer je om contact te maken met jezelf, door je aandacht telkens te richten op je lichaam, met name op je ademhaling. Dit kun je doen in een formele meditatie oefening, maar na enige oefening kan dit een automatisme worden dat je kunt toepassen vóór en tijdens het (moeilijke) gesprek.
De basis van mindfulness is, een milde, open aandacht voor ALLES wat er op het moment is, zoveel mogelijk zónder oordeel. Het gaat om “gewaarzijn” (awareness) en niet om het begrijpen van de werkelijkheid. Mindfulness is een accepteren van ‘wat is’.

Acceptatie is geen overgave, is geen berusting

Dit lijkt heel eenvoudig, en het principe is ook heel simpel, maar oh zo moeilijk toe te passen. We zijn namelijk van nature geneigd om op een reflexmatige manier vanuit oude, onbewuste (vaak niet behulpzame) strategieën te reageren. Zeg maar op de ‘automatische piloot’. Vaak willen we ook zo snel mogelijk naar de oplossing van het ‘probleem’.
Mindfulness helpt om deze onbewuste patronen BEWUST te maken. Acceptatie leert dat  er een keuze-mogelijkheid ontstaat in hoe je anders met de moeilijkheden om kunt leren gaan. Ook leer je met mindfulness dat je niet meteen naar de oplossing hoeft, maar dat je leert vertrouwen in het ‘niet weten’, en dat de oplossing zich aandient als je de controle loslaat.

You are a human being, and not a human doing!

Vooral in de diverse gespreksvormen is het belangrijk om je voortdurend van het volgende bewust te zijn:

  • Hoe is het nu met mij?
  • Waar is mijn aandacht? Nu, verleden, toekomst, hier of ergens anders?
  • Waar is mijn aandacht? Let op je lichaam, spraak, je geest en je omgeving.

Waar in de formele meditatie oefeningen je ademhaling het object van aandacht is, wordt in het mediation/overleggesprek, de conversatie met de ander(en) het object van aandacht. Je leert voelen wat er zich in de ruimte afspeelt, en blijft met je geest bij de beweging van wat er gebeurt. Ook leer je vertrouwd te worden met het eenvoudig ZIJN met de ander(en) in het gesprek.
Mindfulness leert je ook aandachtig te spreken en te luisteren.
Mindful, belangstellend, begrijpend, mededogend, verbonden en helder in het gesprek aanwezig en je tegelijkertijd bewust van je eigen innerlijke en uiterlijke bewegingen (lichaam, spraak, geest.

Waar in de oefeningen vriendelijkheid voor jezelf en wat er gebeurt de basis is, is het in de diverse gespreksvormen ook belangrijk dat je telkens als je merkt dat je even ‘niet mindfull’ bent, je jezelf weer vriendelijk terug mag brengen naar de situatie. Zonder oordeel over jezelf.

Lees meer over mediation:

https://www.merlijngroep.nl/blog/in-nederland-wordt-steeds-vaker-gebruik-gemaakt-van-mediation-om-geschillen-op-te-lossen/