Ben je de bek die eet, of de staart die gegeten wordt?

Ben je de bek die eet, of de staart die gegeten wordt?
coachen conflict conflictcoaching Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep

Evolutie bestaat uit eten en gegeten worden

Een ouroboros is een afbeelding van een slang of draak die in zijn eigen staart bijt en op die manier een eeuwige cirkel vormt; de naam komt uit het Oudgrieks en betekent letterlijk ‘staarteter’. Het is een van de oudste mythische symbolen ter wereld en komt wereldwijd in bijna alle culturen voor.
Het symboliseert de cyclische aard van het universum, de eeuwige terugkeer en de eenheid van alles in het heelal. Er zijn talloze verschijningsvormen van deze slang. In sommige daarvan is de slang voor de helft wit en half zwart. Dit stelt een twee-eenheid voor, zoals yin en yang.

Het besef van de dualiteit in alle dingen om je heen, ook de dualiteit in jezelf, is een essentieel inzicht om te kunnen functioneren als conflictprofessional. Een conflict biedt altijd ook een kans op verbetering van de bestaande toestand.
Een conflict ontstaat op het snijvlak van verandering. Als een oud bestaand systeem meer kost dan het oplevert, is het gedoemd te verdwijnen. De mensen die daarbij betrokken zijn, ervaren stress: ‘Ik wist wat ik had, maar wat ga ik nu krijgen?’ Verandering en stress zijn de geboortegronden van conflict. Het is de kunst van de conflictprofessional om mensen door deze stress heen te helpen en hun nieuwe prachtige kansen te laten zien.

Meer weten over effectieve conflictaanpak? Ga dan naar www.merlijngroep.nl.

Deze tekst is afkomstig van de Coachingskalender 2021

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-een-conflict/