Als je vuur spuugt, kun je een draak verwachten

Als je vuur spuugt, kun je een draak verwachten
coachen conflict conflictcoaching Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep

Begin je gelijk met vuur spuwen, of vlieg je eerst even een rondje om de aarde?

Jason, de kroonprins van de Griekse stad Iolcus, was al voor zijn geboorte beroofd van zijn troon door Pelius, een halfbroer van zijn vader. Toen Jason als volwassen man alsnog de troon kwam opeisen, antwoordde zijn oom dat hij troonsafstand zou doen als Jason het Gulden Vlies (de gouden vacht van
de vliegende ram Chrysomallus) zou terughalen uit het koninkrijk Colchis. Het hing daar aan een boom en werd bewaakt door een draak die nooit sliep. Jason nam de uitdaging aan en vroeg Argus, een groot scheepsbouwer, voor hem een schip te maken. Vrijwilligers uit heel Griekenland voeren met Jason mee op het schip, de Argo. Na lange omzwervingen en vele avonturen veroverden de zogenoemde Argonauten het Gulden Vlies door de draak te verslaan.

Draken komen bij nagenoeg alle volkeren voor in mythen en legenden. Queesten of zeetochten eindigen geregeld bij een draak. Meestal is er een list nodig om de draak te verslaan, een geheim wapen, of hulp van iemand die sterker is dan de draak. In (conflict)coaching is het interessant om eens stil te staan bij de draak in jezelf, wanneer je als coach of conflictbegeleider in een lastig traject zit. Vooral als je je eigen draak weerspiegelt ziet in de persoon van (een van) je cliënt(en). De kans is groot dat jullie dan het conflict eerder opstoken dan afkoelen. Welke list of geheim wapen gebruik jij om jullie draken te lijf te gaan, voordat ze ongewenst vuur gaan spuwen?

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/constructieve-conflicten/