Toepassen van mediationvaardigheden

Merlijn Groep
Conflictoplossingsmethode Mediation Mediation techniek Merlijn Advies Groep trainingen Vertrouwen

Mediationvaardigheden in de adviespraktijk

Erwin Krens is een zeer ervaren trainer en coach, die al tientallen jaren voor Merlijn mediation opleidingen verzorgt. In dit artikel gaat hij gedetailleerd in op de potentie van het gebruik van vaardigheden die bij mediation standaard worden ingezet.
De redactie van FamilieZaken had hem tot het schrijven daarvan uitgenodigd, enthousiast als ze waren over de workshops, die Erwin Krens had verzorgd bij een congres van Sdu/Licent namens de Merlijn Groep.

Emotionele aspecten

Bij kwesties in de familiaire sfeer spelen altijd emoties, die mediators maar al te goed kennen uit hun mediation praktijk. Of het nu gaat om zakelijke geschillen, opvolgingskwesties, of echte familie problemen, herkenning en onderkenning van de emotionele aspecten is noodzaak, ontkenning daarvan desastreus, in de zin dat dan iedere mogelijke oplossing geblokkeerd zal raken.
In zijn artikel laat Erwin Krens ons zien, hoe conflicten ontstaan, waar en hoe ze escaleren en wat nodig is voor de-escalatie daarvan.

Accepteren van de autonomie van partijen

Hij geeft ook duidelijk aan wat de spelregels zijn bij mediation en dus ook bij het toepassen van mediationvaardigheden. Heel belangrijk daarbij is het accepteren van de autonomie van de partijen. De mediator of de adviseur die gebruik maakt van mediationvaardigheden gaat niet op de stoel van de rechter zitten; integendeel de rol van de mediator is toegespitst op het bevorderen van de communicatie tussen partijen.

Wat zijn de belangen van partijen

Essentieel is de focus op de echte belangen van beide partijen, dus niet op de standpunten maar op de onderliggende belangen. Om die helder boven water te krijgen heeft de adviseur/mediator vaardigheden en technieken nodig. Vertrouwen winnen, de juiste vragen stellen, doorvragen, oog voor non-verbale actie. Daar gaat Krens in dit artikel uitgebreid op in.
Zeker de moeite waard om te lezen. Voor wie deze materie echt wil ervaren zijn er natuurlijk onze workshops en opleidingen.
Hele artikel lezen? Klik op de PDF om deze te downloaden.

Lees meer over mediationvaardigheden:

https://www.merlijngroep.nl/blog/mediationvaardigheden-in-de-adviespraktijk/