Specialisatieopleiding Familiemediation

Voor registratie bij de Raad van Rechtsbijstand als familiemediator dient u de 8-daagse opleiding tot familiemediator te volgen.


Geen trainingen gevonden
Locatie: Kasteel Montfoort nabij Utrecht (UTR)
Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) registratie
8-daagse   |    28 MfN cat. 1a en 16 MfN cat. 2
De familie-/echtscheidingsmediator begeeft zich op het boeiende, maar ingewikkelde terrein waar zowel emoties als financiële/juridische aspecten een grote rol spelen. Deze gedegen opleiding behandelt beide aspecten: van rouwverwerking bij scheiding en hechtingsfasen bij kinderen tot vermogensverdelingen en alimentaties.
  • Kosten: € 2800
  • Accommodatiekosten: € 540,00
  • Lesmateriaal: € 60
  • BTW: nihil
Data06 mrt 201914 mrt 201925 mrt 201904 apr 201911 apr 201920 mei 201927 mei 201920 jun 2019
Locatie: Kasteel Heeswijk nabij 's-Hertogenbosch (NB)
Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) registratie
8-daagse   |    28 MfN cat. 1a en 16 MfN cat. 2
De familie-/echtscheidingsmediator begeeft zich op het boeiende, maar ingewikkelde terrein waar zowel emoties als financiële/juridische aspecten een grote rol spelen. Deze gedegen opleiding behandelt beide aspecten: van rouwverwerking bij scheiding en hechtingsfasen bij kinderen tot vermogensverdelingen en alimentaties.
  • Kosten: € 2800
  • Accommodatiekosten: € 460,00
  • Lesmateriaal: € 60
  • BTW: nihil
Data04 sep 201911 sep 201925 sep 201902 okt 201909 okt 201906 nov 201920 nov 201904 dec 2019

Specialisatieopleiding Familiemediation onderdeel Psycho/sociale aspecten en vaardigheden.

Specialisatieopleiding Familiemediation onderdeel Financiële en juridische aspecten.

Voor mediators die zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Ingeschreven zijn bij de RvR heeft natuurlijk veel voordelen, maar let op: er zijn ook voorwaarden aan verbonden. Zo wordt u geacht per jaar 10 opleidingspunten te behalen aan vakinhoudelijke trainingen op het terrein van familie mediation. Daarnaast moet u jaarlijks voldoende familiemediation zaken behandelen. De RvR kan daarover informatie inwinnen bij het MfN-bureau (Stichting Kwaliteit Mediators: uitvoerder en beheerder van het MfN-register).

Er wordt gekeken of aan elke bij de RVR ingeschreven mediator vijf familie mediation zaken zijn toegewezen, mediationtoevoegingen heet dat in het jargon. Mediators met minder dan vijf mediationtoevoegingen worden bevraagd naar eventuele andere betalende mediationzaken en naar hun opleidingspunten. Mediators die wel voldoen aan de “5 toevoegingen eis” worden steekproefsgewijs gecontroleerd op hun opleidingspunten.

Het is van belang dat u weet welke cursussen in aanmerking komen. De RvR stelt daar namelijk vooraarden aan.

Zo moet de cursus bij de Stichting Kwaliteit Mediators van de Mediatorsfederatie Nederland zijn opgegeven in het kader van het onderhouden van uw vakbekwaamheid (48 PE-punten per drie jaar). De cursussen zijn allen beoordeeld in categorie 1A dan wel categorie 2.

U kunt deze cursussen vinden in de opleidingskalender van het MfN-register. Ook in het cursusaanbod van Merlijn wordt altijd aangegeven hoeveel een cursus aan relevante punten oplevert.

Zie trainingsaanbod voor geregistreerd familiemediators Merlijn Groep:

Voorwaarden cursussen voor familiemediators:

De cursussen moeten uiteraard gaan over mediation op het terrein van Personen- en Familie. Dat kunnen  vakinhoudelijke cursussen zijn, waarin specifieke vaardigheden worden aangeleerd die van belang zijn voor mediations waarin Personen- en Familie(rechtelijke) aspecten spelen. Het kan ook gaan om meer theoretische (vakinhoudelijke) kennis zoals juridische aspecten bij een scheiding, of alimentatieberekeningen, huwelijksvermogensrecht , kortom de fiscale en financiële gevolgen van een scheiding. Maar ook cursussen die de psychologische (gedragswetenschappelijke) aspecten van een scheiding behandelen, komen in aanmerking: bijvoorbeeld over strijdende ouders en de rol van de kinderen in een scheidingsituatie.

Als u meer informatie wilt kunt u die vinden op de site van de RvR, www.rvr.org. Of telefonisch bij de afdeling inschrijven van de Raad via afdelinginschrijven@rvr.org. het nummer is 088 787 1000. Voor specifieke vragen over toevoegingen en  declaraties kunt u de mediationbeschikker van de Raad raadplegen.

Zie trainingsaanbod voor geregistreerd familiemediators Merlijn Groep:

Specialisatieopleiding Familiemediation

Deze training scoort een 8.7 / 10 op basis van 9 beoordelingen

ik heb heel veel geleerd over o.a. alimentatieberekeningen, erfrecht en pensioenen. Je moet er wel dagelijks mee te maken hebben om alles up too date te houden, maar dat geldt voor alles. Interessante materie en weer een heel stuk wijzer geworden

Niki, Oosterbeek

Gezien mijn financiële achtergrond was alles al wek bekend maar toch was het leuk om de bijeenkomst bij te wonen. Vooral door Mathijs de docent. Brengt het op een leuke manier.

Kees, Edam

De door mij gestelde leerdoelen zijn behaald!

Kees, Bennekom

Ervaringsverhalen en dilemma’s gehoord over mediation in de praktijk.

Maartje, Wijdenes

Ik had voorafgaand weinig beeld bij de inhoud dus vind dat lastig te zeggen. Het is ongelooflijk veel informatie. Enerzijds heel goed gebracht, en de belangrijke zaken aangestipt. Anderszijds merk ik ook dat het me wel heel erg in verwarring brengt. Voor mij persoonlijk is het goed er weet van te hebben en op de juiste momenten experts in te schakelen. Vooral tijdens de laatste dag werd wel heel erg de inhoud ingedoken waardoor het voor mij persoonlijk niet altijd even duidelijk was. Ik probeer de hoofdlijnen te blijven zien.

Prima docent, bekwaam en ervaren in het vakgebied. Kan soms iets te enthousiast de inhoud induiken door de vragen die gesteld worden (en beantwoord ook iedere vraag). In sommige gevallen kan hij aangeven, goede vraag, ga daar graag separaat op door.

Simone, Utrecht

Heeft in grote lijnen inzicht gegeven in onderwerpen die relevant kennen zijn bij een familiemediation. Bovendien ook weer nieuwe technieken en tactieken aangeleerd.

Mark, Terheijden

Ik mag mezelf nu familiemediator noemen en heb het vwbt vaardigheden prima onder controle maar vwbt de juridische aspecten heb ik wel mijn twijfels. En verder de materiaalvoorziening vind ik niet goed. Tip; een map voor al het materiaal. Vooraf info sturen en meer opdrachten helpt t materiaal onder knie te krijgen.

Nancy, Zaltbommel

Matthijs geeft het onderdeel juridisch/financieel/fiscaal. Dit is de basis dat je minimaal nodig hebt. Je kunt een makkelijke alimentatieberekening doen. Dit mag van mij uitgebreider of biedt hierna nog een specialisatie cursus aan. Onderdeel pensioenen was erg goed.

Marijke geeft het onderdeel gedragswetenschappelijke kennis en -vaardigheden. Zij is een erg ervaren mediator en trainer. Zij daagt je uit en tilt je op een hoger niveau. Veel praktijk voorbeelden! Is een aanrader.

Petra, Den Bosch