Sterke positie vertrouwenspersonen van belang

Foto bij blog -Vertrouwenspersoon integreit - Merlijn
bedrijfscultuur Conflictoplossingsmethode klokkenluidersregeling Merlijn Advies Groep Vertrouwenspersoon

Als vertrouwenspersoon integriteit er ‘even bij pakken’ mogelijk?

De vertrouwenspersoon en de integriteitsfunctionaris hadden in de private sector tot voor kort zo op het oog niet zo veel met elkaar te maken. In menige organisatie waren het twee gescheiden werelden, ieder met hun eigen aandachtsgebied. Door de wet Huis voor klokkenluiders uit 2016 lijkt hier nu toch verandering in te komen. Vertrouwenspersonen in onze trainingen melden nogal eens dat hen gevraagd is of ze integriteit er ‘even’ bij kunnen pakken. Wil een vertrouwenspersoon integriteit echter van waarde zijn voor de organisatie, dan vraagt dat om additionele scholing en vaardigheden. Daarnaast zal de organisatie zijn zaakjes op orde moeten hebben. Lees meer over onze basisopleiding tot vertrouwenspersoon.

Huis van de klokkenluiders: Publicatie ‘integriteit in de praktijk; de vertrouwenspersoon’.

Eind januari van dit jaar heeft het Huis voor klokkenluiders een publicatie uitgebracht genaamd ‘integriteit in de praktijk; de vertrouwenspersoon’. Hierin wordt niet alleen uitgelegd wat organisatie en vertrouwenspersoon te wachten staat, maar ook worden er daarnaast – heel praktisch – veel modellen aangereikt. Als specialist met veel kennis en ervaring op het gebied van compliance en integriteit, heb ik als co-auteur de basis mogen leggen voor deze publicatie.

Hoe staat uw organisatie ervoor? Korte self-assessment!

Wilt u als bestuurder, leidinggevende, vertrouwenspersoon, OR lid, medewerker of als betrokkene in een andere relevante rol, snel gevoel krijgen voor de stand van zaken binnen uw organisatie? Dan kunt u bij Merlijn een korte self-assessment van mij opvragen, die u in een fractie van de tijd een globaal overzicht geeft hoe het er voorstaat in uw organisatie.
Als u dan constateert dat er ruimte is voor verbetering, kunt u ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de hulpmiddelen aangereikt in deze publicatie, of kunt u met mij contact opnemen. Met mijn jarenlange ervaring help ik u graag aan een invulling die bij uw organisatie past en die daarnaast doeltreffend is.
Of kom bij mij op training. De tweedaagse training vertrouwenpersoon Integriteit bij Merlijn is geaccrediteerd door de LVV voor bij- en nascholing. Daarnaast bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid van een in-company training. De trainingen zijn gebaseerd op de inhoud van deze publicatie.
Ik hoor graag van u.

Lees meer over vertrouwenspersonen:

https://www.merlijngroep.nl/blog/huis-klokkenluiders-belicht-status-vpi/