Wat voor type ben jij?

Wat voor type ben jij?
Basisopleiding mediator Bemiddelen conflict Conflictbemiddelaar conflictcoaching Conflicthantering Conflictoplossingsmethode conflictprofessional Mediation Mediation techniek mediationtraject Mediator Mediator specialisatie Merlijn Advies Groep relatie

Arjen en Rick hebben wat relatieproblemen, maar zijn nog helemaal gek op elkaar. Ze willen een keertje samen alles uitspreken wat er misgegaan is de afgelopen jaren en daarna met een schone lei verder. We trekken een ochtend uit voor dit gesprek.

Als ze komen zijn ze erg nerveus en prikkelbaar. Het blijkt dat Rick per se de tom-tom wilde invullen en een verkeerd adres heeft opgegeven, waardoor Arjen de weg kwijt raakte. Ze hebben zeker een kwartier moeten zoeken om bij mij te komen. Rick zegt dat Arjen met zijn eigen auto had moeten komen, maar Arjen vindt dat onzin, als je samen naar hetzelfde adres wilt, moet dat toch in een auto kunnen?

In relaties zijn er drie type mensen te herkennen: de samenwerkers, die overal over willen overleggen en net zo lang doorgaan tot er consensus is. Als je met zo iemand uit eten wilt, is het restaurant al dicht voor je besloten hebt waar je naar toe gaat. Het tweede type wordt bestempeld als ‘uitdelers’. Het zijn de mensen die zeggen: ‘Lekker, vanavond eten we kreeft! Maak jij die even klaar?’ In feite nemen zij de beslissing, maar brengen die alsof je het samen bedacht en besloten hebt. En dan zijn er nog de autonomen. De mensen die voor zichzelf beslissen en denken dat iedereen dat doet. Zo iemand kookt waar hij zin in heeft. Als jij wilt mee-eten is dat prima. Als je iets anders wilt, maak je dat maar klaar.

Arjen is een autonoom mens en Rick is een samenwerker, een lastige combinatie. Want Arjen gaat zijn gang en overlegt niet, waardoor Rick zich vaak buiten spel gezet voelt. Rick wil over alles overleggen en maakt Arjen daarmee horendol. In feite kunnen ze heel veel van elkaar leren. Binnen een uur staan ze weer buiten. Ze gaan zich om de beurt gedragen als de ander en de ander geeft tips hoe dat moet. Vandaag gaat Rick samenwerken, al was het alleen maar om Arjen te laten zien hoeveel hij om hem geeft.

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/blog/patronen-in-relaties-moet-de-mediator-die-dan-ook-oplossen/