Hoe Yuri van Gelder goud won op de Olympische Spelen in Rio 2016……..

Olympische spelen 2016 & conflicten - Blog - Merlijn Groep
Basisopleiding mediator conflict Conflictbemiddelaar Mediator specialisatie Merlijn Advies Groep

Het was een stevig conflict en begrijpelijk.

De coach was er helemaal klaar mee. Turnen kon Yuri goed, maar luisteren, ho maar. De coach kreeg er flinke stress van. En dan ook nog niet komen opdagen op de training? Dit kon hij gewoon niet accepteren. Dan werd hij toch niet meer serieus genomen? En wat deed dit dan met de rest van het team? Die waren niet blij met het gedrag van Yuri. En al die jaren, tijd en energie die hij als coach in Yuri had gestopt. Alle nukken die hij had geaccepteerd. Allemaal misschien wel voor niets geweest. Hij maakte zich grote zorgen, maar was vooral ook heel erg boos.

Yuri was euforisch. Yes, de finale gehaald. En hij voelde het aan alles, dit zou goud worden, eindelijk, na al die jaren. Hij had het de avond ervoor gevierd. Even ontladen, dat had hij nodig. Even onder vrienden zijn, samen met zijn vriendin. Even naar het Holland-Heineken-huis. En daar hoorden een paar biertjes bij, logisch toch, met zo’n sponsor als Heineken? Deed hij trouwens meestal na een wedstrijd. Jeffrey was er ook bij. Zijn coach wist dat hij er even uit was gegaan. Het was wel wat later geworden dan eigenlijk de bedoeling was, maar ja, dat gebeurt soms zo. En dat was volgens hem ook niet erg. Hij hoefde pas over meer dan een week weer te presteren. Alle tijd nog om serieus te trainen. Hij had net zijn trainer, die hem wakker had gebeld, geappt dat hij vandaag de training even oversloeg. Deed hij wel vaker op de dag na een belangrijke wedstrijd. Zorgeloos draaide Yuri zich nog eens om en sliep lekker verder, dromend van een gouden medaille. De coach kwam verhaal halen bij Yuri, maar er kwam geen erkenning. Yuri leek er niet zo zwaar aan te tillen en leek in een roes te verkeren. Vast nog van de alcohol.

Yuri zag zijn coach boos binnenkomen.

Hij begreep het niet, maar was ook nog niet goed wakker. Hij had zo heerlijk geslapen. Waarom al die boosheid? Hij was toch geplaatst voor de finale? En natuurlijk zou hij er deze week serieus voor gaan trainen om dat goud te halen. Die coach moest een beetje relaxen. Hij maakte zich veel te druk.

  • NOC*NSF zag de boosheid van de coach en schrok van de situatie. De coach wilde ermee kappen. Hij ging dit niet meer doen. Wat moesten ze hier nu mee aan? Yuri was ook wel ver gegaan. In het verleden was het wel eens vaker voorgekomen dat een sporter het Olympische Dorp had verlaten om ergens wat te gaan drinken, maar zo’n boze coach hadden ze nog nooit meegemaakt. En niet komen opdagen op een training? Tja, dat was wel heftig. Die Yuri ook. Dit moest consequenties hebben, maar welke? Eerst maar eens het verhaal van Yuri horen.
  • NOC*NSF zag dat Yuri geschrokken was van alle commotie en niet begreep waarom er zo heftig werd gereageerd. Hij zou toch zeker niets doen dat zijn sportieve kwaliteiten zou ondermijnen? Hij keek wel uit. Alles moest ook bij hem wijken voor die gouden plak. En daar hoorde die ontlading en die ontspanning ook bij. Het klinkt raar, maar dat had hij juist even nodig om straks goed te presteren. Waarom snapte de coach dat nu niet?
  • NOC*NSF dacht na. Volgens het contract kon men Yuri naar huis sturen. Dat was wat de coach wilde. Maar wilde hij dat wel echt? Was dat niet een reactie uit emotie? Viel dit niet anders op te lossen, zodat er een win-/win-situatie zou ontstaan voor alle betrokkenen, ook voor NOC*NSF? Want men kon Yuri toch ook niet zomaar hiermee laten wegkomen, dan was het hek van de dam. Gelukkig had men nog even tijd. Er hoefde niet direct een maatregel te volgen. En zo besloot NOC*NSF om een mediator in te schakelen. En Yuri en de coach stonden hier gelukkig voor open.

De MfN-registermediator zorgde ervoor dat partijen eindelijk echt eens begrip kregen voor elkaar, dat zo ook irritaties uit het verleden uitgesproken konden worden, dat over en weer een stukje erkenning gegeven kon worden, dat zorgen besproken werden, dat er weer vertrouwen ontstond, dat de belangen op tafel kwamen en dat in goede harmonie, met respect over en weer, gezocht kon worden naar een oplossing waar iedereen tevreden mee was. Wat natuurlijk meehielp was dat er een heel groot gezamenlijk belang was bij alle betrokken partijen, namelijk die begeerde gouden plak. En ook aan een ander belang van NOC*NSF was gedacht, het contract liet gelukkig ook minder zware sancties toe dan naar huis sturen. En Yuri snapte ook dat er een voorbeeld moest worden gesteld. Zo lang hij maar kon turnen in de finale. Dat was voor hem het belangrijkste.

15 augustus 2016: Yuri won overtuigend goud. Zijn afsprong was nog nooit zo goed geweest. Geen hopje opzij. Yuri en de coach omarmden elkaar. Ze waren het beste team ooit, vonden ze. Ze hadden enorme dalen gekend, maar dat was het allemaal waard geweest voor deze geweldige piek.

NOC*NSF keek tevreden en blij naar Yuri en zijn coach. Wat een gouden keuze was het geweest om mediation in te zetten!

PS: Dit verhaal is helaas voor een belangrijk deel fictief en dus niet op waarheid gebaseerd. Maar het had wel zo mooi kunnen zijn……..

Meer weten over het mediatorschap?

https://www.merlijngroep.nl/mediation/groei-en-plaats-mediation-samenleving/