Als je zingt zonder passie, vind je nooit gehoor

Als je zingt zonder passie, vind je nooit gehoor
coachen conflict conflictcoaching Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep

Die de goden ten verderven willen voeren, slaan zij met blindheid

Volgens de Griekse mythologie waren de Sirenen beruchte halfgodinnen, met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw, die op drie kleine eilandjes ergens in de buurt van het huidige Italië woonden. Zij waren uitzonderlijk mooi, en hun gezang was onweerstaanbaar. Reizigers die hun eilanden passeerden, lieten zich door hun zangkunsten naar de kust lokken, waardoor hun schip te pletter sloeg tegen de rotsen. De Sirenen zogen vervolgens alle levenskracht uit hun slachtoffers.

Het verhaal gaat dat Odysseus aan deze dood ontsnapte door de oren van zijn bemanning dicht te stoppen met was en zichzelf te laten vastbinden aan de mast van het schip. Hij gaf zijn mannen het bevel om hem onder geen beding los te maken. Zo kon hij het gezang van de Sirenen horen, terwijl zijn bemanningsleden door de was in hun oren immuun bleven voor de verleiding van de Sirenen. Odysseus’ doortocht benam de Sirenen hun magische krachten voorgoed, en de vrouwen veranderden in rotsblokken.

Ook aan tafel bij de mediator zijn Sirenen aanwezig: de conflictpartners. Op tal van manieren proberen ze je over te halen tot hun standpunten, om bondjes te sluiten en stelling te nemen. Ze proberen jou mee te nemen in hun eigen waarheden, maar daardoor blijven ze alleen maar vechten voor hun gelijk en verliezen ze hun kans op een oplossing. Hoe duidelijker je aangeeft dat jij neutraal bent, des te eerder ze de moed opgeven en hun energie steken in de essentiële zaken.

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/constructieve-conflicten/