Zoete wraak levert bittere vruchten

Zoete wraak levert bittere vruchten
coachen conflict conflictcoaching Conflictoplossingsmethode Merlijn Merlijn Advies Groep

Wie durft de heropvoeding van een Minotaurus aan?

Als conflictcoach kom je weleens een onvervalste Minotaurus tegen, een man met de kop en de staart van een stier. Hij is een typisch product van de wraakzucht van de goden. Minos, de koning van Kreta, vroeg Poseidon om hulp bij een ruzie over het koningschap. Poseidon stuurde een witte stier,
die Minos direct zou offeren. Minos hield zijn belofte niet, waarop Poseidon wraak nam. Hij zorgde ervoor dat de vrouw van Minos verliefd werd op de stier. Na negen maanden baarde ze de Minotaurus. Het was aanvankelijk een lief dier, maar het groeide snel op tot een loeisterke menseneter. Ze sloten hem op in een labyrint en stuurden om de paar jaar kinderen het doolhof in om hem te voeden. De arme Minotaurus had geen idee wat er mis met hem was. Hij kende zijn kracht niet en wilde alleen maar zijn honger stillen.

De Minotaurus herken je aan de angst die hij oproept. Hij gedraagt zich agressief, voelt zich snel tekortgedaan, en vergiffenis is hem vreemd. Zo iemand kun je niet even heropvoeden; dat kost veel geduld en energie, en bereidheid van de Minotaurus. Maar het conflict moet toch van tafel (voordat een van beiden door de ander wordt gedood). Dan bestaat de mogelijkheid van pendelbemiddeling: de conflictcoach houdt afzonderlijke gesprekken met alle conflictpartners, en helpt hen zo om tot een werkbare oplossing te komen. Zodra het mogelijk is, komt iedereen weer bij elkaar om de oplossing samen verder uit te werken. En hopelijk is daar dan geen labyrint voor nodig!

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/conflicten-zijn-geweldige-leersituaties/