WIN – WIN Solution?

WIN – WIN Solution?
conflict Mediator Merlijn Advies Groep

Stel je voor: Je telefoon gaat. Je zegt je naam en Tim Cook van Apple meldt zich. Je bent met stomheid geslagen, maar je herstelt snel. Je groet hem en vraagt hoe je hem kunt helpen.

Hierop begint hij te vertellen over een probleempje waar je waarschijnlijk wel over gehoord of gelezen hebt. De terroristen, die in San Bernardino een aanslag pleegden, gebruikten een iPhone 5c. De FBI denkt dat er op deze telefoon bruikbare informatie staat. Het is de FBI zelf niet gelukt om de telefoon te ontgrendelen en dus zijn ze naar de rechter gestapt om ons te dwingen een programma te schrijven waarmee dit wel kan.

‘Ik snap dat wel’, gaat Tim Cook verder, ‘maar als we dit programma schrijven, dan is er het gevaar van precedentwerking en daarmee komt de privacy van de iPhone bezitter in het geding. Dat willen wij niet’.

Jij bevestigt: ‘Ja, ik ben inderdaad op de hoogte van deze zaak en weet dus ook dat de rechter uitspraak heeft gedaan in het voordeel van de FBI’.

Tim Cook beaamt dit en vervolgt: ’Dat klopt, maar wij zijn nog steeds van mening dat we zwaarwegende argumenten hebben om dit programma niet te schrijven. We hebben dan ook besloten het bevel van de rechter niet uit te voeren en in hoger beroep te gaan. Echter, dit proces kan lang duren en gezien de grote belangen die spelen zijn wij bereid dit hoger beroep uit te stellen om te kijken of we er samen met de FBI uit kunnen komen.

Tim Cook valt even stil, maar net voordat jij wat kunt zeggen, gaat hij verder: ‘Ik weet dat mensen in een mediation soms tot onverwachte, inventieve, oplossingen komen. Wij zouden dit graag verder onderzoeken. De FBI staat te springen om toegang te krijgen tot de iPhone 5c en is daarom ook bereid te proberen via mediation tot een oplossing te komen.

Ik zou dus graag een mediation afspreken, zodat we gezamenlijk en op vertrouwelijke basis kunnen zoeken naar onverwachte, inventieve, oplossingen.

Onze vraag aan u is of u ons hierbij wilt begeleiden?’

De kans dat je gebeld wordt door Tim Cook, is verwaarloosbaar, maar je weet nooit…

Hoe zou jij deze zaak aanpakken? Wat voor mogelijkheden zie jij?

Bekijk ons trainingsaanbod eens zoals:

  • Toepassen mediationvaardigheden  Deze training biedt specifieke op overheidstaken gerichte instrumenten om tal van problemen, met name in de sfeer van bezwaar en beroep, op te lossen zonder de gang naar de rechter te hoeven maken.
  • Onderhandelen van intuitie naar onderhandelingskracht Deze training richt zich op het strategisch inzetten van vaardigheden op basis van het positioneel en het principieel ( Harvard ) onderhandelingsmodel. Wij hebben de sterkste elementen hieruit gebundeld in onze eigen benadering: “Onderhandelingskracht”. Door de focus op individuele begeleiding is de training ook geschikt voor beginnende of minder ervaren onderhandelaars.[/two_third]