Vriendinnen voor het leven

Vriendinnen voor het leven
Basisopleiding mediator conflictcoaching Conflicthantering mediationtraject Merlijn Advies Groep Vertrouwenspersoon

Karla heeft na een gesprek met de vertrouwenspersoon een klacht ingediend wegens intimidatie door haar collega Steven. De teammanager probeert te onderzoeken wat er aan de hand is, maar dat kost moeite. Karla en Steven hebben tegenstrijdige verhalen, de andere teamgenoten houden zich op de vlakte of kiezen duidelijk partij voor een van beiden. De afdelingsdirecteur wil de klacht graag snel afgehandeld hebben en besluit Steven voor een half jaar te verplaatsen naar een ander team van een andere afdeling. Steven is daar niet blij mee, hij is zich van geen kwaad bewust, maar voor de rust binnen zijn team wil hij wel een afkoelingsperiode accepteren.

Als er vijf maanden om zijn, begint Steven voorbereidingen te doen voor zijn terugkeer. Hij gaat op de koffie bij zijn teammanager en bij collega’s die hem graag mogen. Karla ziet het met lede ogen aan en verkondigt voortdurend dat ze bang is voor Stevens terugkeer. De teammanager maakt haar duidelijk dat Steven al een half jaar bij een ander team geplaatst is, terwijl niemand precies weet wat er gebeurd is. Zij heeft toen het voordeel van de twijfel gekregen en Steven heeft dat geaccepteerd. Nu is het haar beurt om te accepteren dat Steven weer terug komt. Omdat ze beiden 32 uur per week werken, is het ook niet mogelijk om ze uit elkaar te houden. Voor het team is dat ook niet gewenst.

Karla geeft aan dat ze dan eerst apart met Steven wil praten, voor hij weer terugkomt in het team. Hij is al een half jaar weg geweest en het is raar als ze ineens weer moeten samenwerken, zonder dat er een gesprek is geweest. Steven vindt dat niet echt nodig, hij komt toch alleen maar om te werken, maar als Karla dat zo graag wil, dan moet het maar. De teamleider schakelt een conflictcoach in.

De intake

Als Steven binnenkomt, is de conflictcoach verbaasd. Steven is een lange, slanke, ronduit prachtige man, die het feit dat hij overtuigd homo is niet onder stoelen of banken steekt. Hij is trots op zijn geaardheid en iedereen mag dat weten. Het team bestaat uit louter vrouwen en daar past hij perfect in. En tot drie kwart jaar geleden ging het ook helemaal goed. Hij is gewoon een van de meiden en ze hadden altijd veel lol tijdens het werk. Ook Karla deed altijd mee, tot ze problemen kreeg met haar man. Ze werd kattig en nors en maakte steeds rotopmerkingen over mannen. Dat kon hij helemaal begrijpen totdat ze ook opmerkingen over hem begon te maken. Terwijl hij helemaal niet zo’n enge macho is en al helemaal niet er op uit is om haar te kwetsen. Hij begrijpt die klacht dan ook helemaal niet, maar hij heeft alles maar geslikt, omdat Karla zo weerloos en bang was en zo gekwetst door haar man. Maar nu zou dat toch wel over moeten zijn. Ze is al een half jaar gescheiden.

Karla is een opvallend mooie vrouw met een enorme bos rode krullen en grote blauwe ogen, ze gedraagt zich als een muisje. Ze sluipt haast naar haar stoel, kijkt steeds op haar handen en fluistert haar verhaal. Ze was verwikkeld in een nare vechtscheiding. Haar ex bedreigde en mishandelde haar. Hij dreigde hun meisjes mee te nemen naar het buitenland, waar zij ze niet meer terug kon halen. Nu is ze nog steeds bang voor hem en voor wat hij hun gezin kan aandoen. Ze is nog steeds op haar hoede. Toen het scheidingsproces net begon, was ze bang en verdrietig. Ze wist met haar emoties geen raad. En Steven leek precies zijn vingers op haar zere plekken te zetten, zodat ze wel boos moest reageren, anders bleef ze huilen. Op het werk kon ze hem niet ontlopen en ze wist ook niet hoe ze zijn goedbedoelde adviezen en hulp netjes kon afwijzen. Uiteindelijk is ze naar de vertrouwenspersoon gegaan met haar verhaal en die zei dat wat Stevens gedrag pure intimidatie was en dat Karla een klacht moest indienen. Karla wist niet helemaal wat de vertrouwenspersoon bedoelde, maar die wilde haar wel helpen met de klacht. En voor ze het wist, was er een heel formeel traject gestart en toen kon ze niet meer terug.

Verontschuldiging

Zij weet dat haar klacht niet terecht was, daarvoor wil ze Steven haar verontschuldigingen aanbieden, maar ze durft niet goed. Steven zit haar met grote ogen van verbazing aan te kijken. Dan legt hij spontaan zijn hand op haar arm en zegt dat ze toch niet bang voor hem hoeft te zijn, ze zijn toch vriendinnen? Dan moet je toch een keertje mot kunnen hebben? Karla is wel opgelucht door zijn reactie, maar voor haar is de kous niet af. Het team heeft ook last gehad van de situatie. En hoe kunnen ze nu zonder uitleg weer als de beste vrienden met elkaar om gaan?

Steven stelt voor om alles gewoon op te biechten, hij zal haar wel steunen in het team. Hij heeft die maanden in het andere team geleerd dat hun eigen team eigenlijk heel fijn is en hij wil graag weer terug komen. Karla durft dat nog niet goed. Bovendien weet ze niet of er vanuit de organisatie nog gevolgen zijn, als duidelijk wordt wat er echt aan de hand is.
Ze besluiten om met hun teammanager te gaan praten.

Teambuilding

Karla en Steven leggen samen aan hun teammanager uit wat er gebeurd is en dat er tussen hen geen problemen zijn. Maar dat ze wel bang zijn voor de reactie van de andere teamleden. De teammanager begrijpt nu waarom de klacht en alles daarom heen zo onduidelijk was. Het is ook een signaal dat er in het team iets niet goed zit. Hij stelt voor om het verleden te laten rusten en met het hele team een paar sessies te doen over wat gewenst gedrag is binnen het team, over elkaar aanspreken op gedrag en over feedback geven. Wat er tussen Karla en Steven gebeurd is, kunnen ze gebruiken als voorbeeld hoe het niet moet. En met die vertrouwenspersoon wil hij ook nog wel eens een goed gesprek hebben.

Lees meer over vertrouwenspersoon opleiding:

https://www.merlijngroep.nl/opleiding-training-veel-gekozen/vertrouwenspersoon-opleiding-lvv/