Naweeën

Naweeën
Arbeidsrecht conflict Conflictbemiddelaar conflictcoaching Conflicthantering Conflictoplossingsmethode conflictprofessional Merlijn Advies Groep

‘Weet je, die vent zit nog helemaal onder mijn huid.

Als ik hem alleen maar zie, dan begin ik bijna te hyperventileren,’ vertelde een coachee. Ze kreeg zelfs een kleur terwijl ze zat te vertellen. Je zou zo kunnen denken dat ze straalverliefd was op haar gewezen manager.

Niets is minder waar. Ze heeft een enorm arbeidsconflict gehad met deze manager. Deels lag dat aan de onduidelijkheden over het doel van de afdeling en de taken van de medewerkers. Maar ook aan het feit dat ze elkaar totaal niet begrepen, al vanaf de eerste dag dat ze kennis maakten. De organisatie had het er gelukkig niet bij laten zitten, het conflict werd direct opgepakt door een collega-manager. De reorganisatie van de divisies deed de rest. Nu werken de voormalige kemphanen elk in een heel ander deel van het gebouw en op heel andere afdelingen. Als ze elkaar noodgedwongen tegen komen, is hij afstandelijk, vriendelijk en beleefd. Zij vindt dat nog steeds moeilijk.

Het conflict zit nog in haar lijf en ze weet niet hoe ze eraf moet komen. Ze merkt dat ze behoedzaam is naar haar nieuwe manager en haar nieuwe collega’s. Ze staat niet meer zo snel met haar mening klaar, maar blijft afwachten. Dat heeft haar al een kribbige opmerking van een collega opgeleverd. Hoe kan ze voorkomen dat ze weer in diezelfde conflictsituatie terecht komt? Hoe komt ze uit haar cirkeltje waarin ze blijft ronddraaien?
Met haar conflictcoach bekijkt ze hoe de escalatie is verlopen en welke rol zij daarin gezet heeft. Door haar eigen inbreng te herkennen, stapt ze uit haar machteloosheid en kan ze leren een volgend conflict te voorkomen.

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/blog/vijf-tips-voor-omgaan-met-een-conflict/