Je hebt altijd een keuze

Je hebt altijd een keuze
conflict Conflictbemiddelaar conflictcoaching Conflicthantering Conflictoplossingsmethode conflictprofessional HRM Merlijn Advies Groep ondernemingsraad P&O

Marcus is verwikkeld in een zwaar arbeidsconflict met zijn manager. Zijn manager is een ware dictator die het onmogelijke eist.

Marcus heeft ontzettend hard zijn best gedaan, maar het was nooit goed. Daarom heeft hij de ondernemingsraad ingeschakeld. Nu dreigt zijn manager hem te ontslaan, maar dat vindt hij oneerlijk. Hij had geen keuze, hij moest wel doen wat hij heeft gedaan. Dat is natuurlijk pure onzin. Je hebt altijd een keuze, maar soms zijn niet alle alternatieven even plezierig.
Als je je niet fijn voelt in je werkomgeving, is het zaaks om te kijken wat precies niet plezierig is.
Gaat het om de inhoud van je werk? Of om de cultuur van de organisatie? Zijn je collega’s plezierig in de omgang? En wat kun je zelf doen om je omgeving te verbeteren?

Als je conclusie is, dat je aan de situatie niets kunt veranderen, dan heb je verschillende keuzes:

  1. Je accepteert dat de situatie zo is en je kiest ervoor om te blijven. Bijvoorbeeld omdat je zo’n goed salaris krijgt. Of omdat je korting krijgt op hypotheken en verzekeringen. Of omdat het werk op loopafstand van je huis ligt. Of omdat je je leuke collega’s niet wilt missen, ook al is het voor de rest een ballentent. Als je kiest om te blijven, blijf dan ook met hart en ziel. Ga niet lopen klagen, zeuren en zuchten. Je hebt toch gekozen om te blijven?
  2. Je kijkt of je ergens anders binnen het bedrijf kunt werken. Dat betekent dat je je blijft verbinden aan het bedrijf (dus ook aan de cultuur, de visie, de doelstellingen), maar niet meer aan het team of de afdeling waar je werkt. Hecht je relatie met het team altijd goed af. Deze mensen zul je tegen blijven komen, ook als je ergens anders in het gebouw werkt.
  3. Je gaat weg. Dat is vaak de beste keuze, omdat het moeilijk is om te blijven werken in een organisatie waar je niet past. Je mag best verontwaardigd en boos zijn dat die organisatie zich niet aan jou wil aanpassen, feit blijft dat jij je er niet plezierig voelt. Zoek dan vooral een functie en een bedrijf die wel bij jou passen.

Maar al te vaak zie ik mensen, die blijven hangen in een functie die niet bij ze past, in een organisatiecultuur die regelrecht indruist tegen hun waarden en normen, maar met inhoudelijk werk dat ze heel leuk vinden. Als je er dan voor kiest om te blijven, accepteer dan ook de consequenties van die keuze.

Lees meer over conflicten?

https://www.merlijngroep.nl/blog/arbeidsconflict-in-een-wetenschappelijke-omgeving/