Ik haat die vent!

Ik haat die vent!
conflict Conflictbemiddelaar conflictcoaching Conflicthantering Conflictoplossingsmethode conflictprofessional Merlijn Merlijn Advies Groep

Daarmee kwam ze binnen, Herma, personal assistent van de directeur en in groot conflict met de nieuwe directiesecretaris. ‘Hij is nog maar een maand binnen en hij heeft voortdurend kritiek op wat ik doe. Ik ben chaotisch, slordig, ik werk niet volgens de bedrijfspolicy.’ Ze spuugt de woorden er uit. ‘Hoe denkt hij dat ik de directeur kan helpen als ik me aan al dat bureaucratisch gedoe houd? Ik doe dit al tien jaar en de baas heeft nog nooit geklaagd. Alles wat gedaan moet worden, krijg ik klaar en goed ook.’

Als ze voldoende gekalmeerd is om naar zichzelf en haar relatie met de directiesecretaris te kijken, stel ik haar voor om een kernkwadrantje (Offman) te maken. Ze werken elkaar op de zenuwen en daardoor raken ze allebei in de stress. Ze kunnen beter gebruik maken van elkaars goede eigenschappen.

Herma is flexibel. Maar als ze onder druk staat, bijvoorbeeld door kritiek van de directiesecretaris, wordt ze chaotisch. Wat ze nodig heeft, is ordening. En laat de directiesecretaris nou verschrikkelijk nauwkeurig zijn. ‘Een Zeurpietje precies,’ snuift Herma minachtend. Ze kan zich wel voorstellen dat hij steeds nauwkeuriger, strakker en preciezer wordt, als hij onder stress staat. Bijvoorbeeld doordat hij moet samenwerken met iemand die zo flexibel is als Herma.

‘Goh, we maken het elkaar wel moeilijk als je het zo uitlegt,’ zegt Herma nadenkend. ‘Eigenlijk moet ik hem gewoon voor mij de boel in orde laten maken. Dat zou wel lekker zijn, misschien hoef ik dan niet meer van die lange dagen te maken.

Meer lezen over conflicten?

https://www.merlijngroep.nl/blog/vier-kapiteins-op-een-schip/