Hoe afhankelijk ben je?

Hoe afhankelijk ben je?
conflict

De minister Defensie van Noord Korea is volgens nieuwsberichten voor een executiepeloton gezet omdat hij in slaap zou zijn gevallen tijdens een bijeenkomst waar Kim Jung Un ook aanwezig was. Ter verdediging van die beslissing laat het regime in Noord Korea weten dat hij Kim Jung Un ook verschillende keren zou hebben tegengesproken…

Doodgeschoten worden omdat je in slaap bent gevallen…

In een land waar de leider altijd gelijk krijgt, en iedereen zich op een bepaalde manier behoort te gedragen, is dit blijkbaar een ernstig misdrijf.

Andere mogelijke interpretaties worden bij voorbaat uitgesloten. Terwijl er tientallen, zo niet honderdtallen, te bedenken zijn.

Ik kan mij herinneren dat een van mijn docenten, tijdens mijn studie psychologie, vertelde dat ‘saai gevonden worden’ zijn ultieme nachtmerrie was. Als hij studenten zag gapen, interpreteerde hij dat als teken dat zijn colleges saai waren. Die momenten waren voor hem dan ook geen pretje. Hij ging bij zichzelf te rade en bedacht dat zijn onvrede te maken had met zijn eigen interpretatie van de situatie. Hij vond daarop een andere: de studenten die gaapten hadden de vorige avond flink de bloemetjes buiten gezet en toch de wekker gezet zodat ze zijn college niet zouden missen. Gapen zag hij vanaf dat moment als een teken dat zijn colleges boeiend waren…

We bedenken allemaal onze eigen realiteit en neigen er allemaal toe deze voor waar aan te nemen. Zeker tijdens conflicten of andere machtsspelletjes.

Hoe afhankelijk ben jij van het gedrag van een ander?

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/merlijn-advies-groep/externe-ombudsman/