Wet op ondernemingsraden (WOR) voor Gemeenten

Toegespitst op gemeentelijke situaties

( 5 Beoordelingen )

Het gaat in deze training om inzicht in de WOR en dan specifiek voor gemeenten.

Te behalen resultaten

 1. U hebt inzicht in de opbouw van de wet;
 2. u leert uw rechten en plichten en in welke situaties u die kunt inzetten;
 3. u hebt feeling voor de bijzondere rol die de politiek speelt in uw geval;
 4. u kent de positie van instituties als intergemeentelijk overleg en het overleg met de vakbonden;
 5. het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Training wordt ook online gegeven!
Kosten
€595,-

+ accommodatie v.a.€85,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
1 Daagse

Voor- en najaar

De opleiding

Wet op ondernemingsraden (WOR) voor Gemeenten

In deze training komen algemene aspecten van de wet op de ondernemingsraden (WOR) aan bod. Inzicht in juridische termen en formuleringen is noodzakelijk om effectief met uw ondernemingsraad te kunnen opereren. De juiste terminologie vergroot uw invloed. Het extra element in deze training is de toespitsing op gemeentelijke situaties, waarin politiek een primaire rol speelt. 

Invullen voor tab 'opleiding' op de website, deze tekst kan je opmaken.

Als kwesties digitaal niet naar tevredenheid worden opgelost, is een telefoontje naar de klant een logisch vervolg. Hoe gaan we dat gesprek naar een voor beide partijen acceptabel resultaat leiden? Daar is kennis voor nodig van de mogelijkheden en specifieke mondelinge vaardigheden, maar bovenal de juiste attitude.

Studiebelasting

Bij deze 1-daagse opleidingen is er geen sprake van bijkomende studiebelasting.

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma: (essenties)

09.30 – 10.00: Ontvangst met koffie/thee, informeel kennismaken met trainers en collega deelnemers

10.00 – 10.30: Huishoudelijke afspraken, inventarisatie verwachtingen en leerdoelen, bespreking voorbereidende opdracht. 

10.30 – 12.30: De WOR in vogelvlucht. In vogelvlucht gaan de door de wet en staan we stil bij de belangrijkste rechten en plichten. Daarnaast aandacht voor het OR reglement, faciliteiten en het politiek primaat.

12.30 – 13.15: Lunch

Middagprogramma: (essenties)

13.15 – 15.00: De WOR in de praktijk. De in het ochtenddeel opgedane kennis gaat u toepassen met aan de praktijk ontleende situaties. Ook vraagstukken binnen uw eigen organisatie worden besproken. Op het eind van dit onderdeel wordt uw kennis getoetst met een quiz. 

15.00 – 15.45: Positie innemen: hoe doet u dat? We oefenen met fictieve aangekondigde wijzigingen binnen uw gemeentelijke organisatie. Om te bepalen hoeveel ‘macht’ u heeft moet u eerst weten wat de positie is van de OR. 

15.45 – 16.30: Actie! Voor het komende half jaar maakt u een actieplan waarmee u terugkeert naar uw eigen OR

16.30 – 17.00 Terugblik op de training, de leerdoelen en het geleerde, feedback deelnemers, digitale evaluatie en ontvangst deelnemingscertificaten

Voor wie?

Wet op ondernemingsraden (WOR) voor Gemeenten wordt onder meer gevolgd door:

 • Nieuwe leden van een gemeentelijke OR;
 • Ondernemingsraad teams die als team op een hoger plan willen kunnen functioneren;
 • al meer ervaren ondernemingsraad leden, die zich op dit punt willen versterken ;
 • voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist;
 • zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantervaringen

Deze training scoort een 8.0 / 10 op basis van 5 beoordelingen
 • Rob
   
  Als beginnend OR-lid (sedert 1,5 jaar en in 2012-2013 ook al eens ruim een jaar) heb ik voldoende inzicht (rechten en plichten) gekregen in de mogelijkheden om mij te ontwikkelen als een volwa [...] Lees meer
 • Eefke
   
  De training heeft gezorgd voor verbinding tussen de OR en P&O.
 • Ingrid
   
  De training voldoet aan mijn verwachting. Ik had al een beetje kennis echter deze was verdiepend aan de kennis die ik al had.
 • Desiree
   
  Redelijk goed. Het jammere was natuurlijk dat het niet fysiek kon, maar via MS Teams. Dat is toch een belemmering. Ik had zelf nog iets meer willen oefeningen met bepaalde situaties, wanneer m [...] Lees meer
 • Michel
   
  Uiteindelijk zijn de verwachtingen wel uitgekomen wat ik verwachte van de training. Af en toe was het niet helemaal duidelijk wat Sjaak Boon wilde dat ik deed (opdrachten). Ik heb toen nog een [...] Lees meer

Veelgestelde vragen

Ik ben nieuw in de OR, wat moet ik allemaal weten?

Om goed van start te kunnen gaan is het handig wanneer je op de hoogte bent van de bevoegdheden en faciliteiten van een ondernemingsraad. Het hebben van een visie op medezeggenschap en verdeling van taken en rollen geven daarbij een praktisch houvast. In een OR startcursus komen deze onderwerpen terug.

Welke 5 rechten vergeet je altijd als OR?

Als OR heb je recht op informatie, overleg, initiatief, advies en instemming. Met deze 5 rechten kun je invloed uitoefenen op het beleid van jouw organisatie. Behalve dat je wéét (kennis) wat die rechten inhouden is het ook belangrijk hóe (vaardigheid) je die rechten inzet. Zo kun je als OR optreden als sparring partner van de bestuurder.

Wat moet je met de vertrouwenspersoonproblematiek als OR?

De OR heeft instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van de regeling die de positie van de vertrouwenspersoon beschrijft, inclusief de keuze voor de vertrouwenspersoon zelf. Belangrijk is dat de vertrouwenspersoon zijn functie onafhankelijk kan uitoefenen en beschikt over de vereiste deskundigheid. Soms zie je dat de functie van vertrouwenspersoon wordt uitgeoefend door een medewerker van HR. Hoewel dat niet verboden is kan het de onafhankelijkheid van de functie wel nadelig beïnvloeden.

Wij willen graag getraind worden als OR maar hebben geen idee wat de mogelijkheden zijn?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos: MMZ biedt oplossingen op maat. Voor beginnende én ervaren ondernemingsraden van 3 tot en met 21 leden. Thema’s die in onze trainingen steeds terugkeren zijn: invloed uitoefenen, conflictvaardigheid, communicatie actieban, relatie OR en bestuurder, visievorming, teambuilding, kennisbevordering (WOR, ARBO, financiën, pensioen) en effectief vergaderen. Samen met jou bepalen we het programma. De trainingen worden gegeven door ervaren MZ trainers met kennis van groepsdynamica.

Hoe richt je een OR op?

Heeft het bedrijf meer dan 50 werknemers? Dan is je werkgever verplicht een ondernemingsraad op te zetten. Je stelt een voorlopig reglement op waarin de werkwijze en de verkiezingsprocedure van de ondernemingsraad is vastgelegd. Je kunt dit ook delegeren aan een zogenaamde voorbereidingscommissie. Deze commissie kan bestaan uit werknemers die al interesse hebben getoond in de OR. In het voorlopige reglement staat hoe de verkiezingen moeten worden georganiseerd. Indien in het bedrijf leden van vakbonden aanwezig zijn, kan de vakbond ook een kandidatenlijst indienen. Na de verkiezingen wordt de ondernemingsraad geïnstalleerd en het voorlopig reglement definitief vastgesteld. De zittingsduur van de ondernemingsraad is drie jaar, maar hier kan in het reglement van worden afgeweken.

Wat is het verschil tussen een personeelsvertegenwoordiging (PVT) en een OR?

In een bedrijf van 10-50 werknemers is de ondernemer verplicht tot de instelling van een PVT indien de meerderheid van het personeel dat wenst. De PVT heeft aanzienlijk minder medezeggenschapsrechten dan de OR. Zo heeft de PVT slechts een beperkt advies- en instemmingsrecht, is er geen mogelijkheid van beroep tegen het besluit van de ondernemer en geldt er geen verplichte opschortingstermijn als de ondernemer het advies van de PVT niet overneemt. Een PVT kan met de ondernemer wel extra bevoegdheden afspreken in een zogenaamde ondernemingsovereenkomst.

Welke faciliteiten heeft een OR lid?

Een lid van de ondernemingsraad moet zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad zoveel mogelijk tijdens werktijd kunnen uitoefenen (OR-werk=werk). Een OR-lid heeft ten minste recht op 60 uur per jaar voor het verrichten van werkzaamheden voor de ondernemingsraad, buiten vergadertijd van de ondernemingsraad zelf en van de overlegvergadering om. Ook heeft een lid van de ondernemingsraad recht om ten minste 5 dagen scholing te ontvangen. Andere faciliteiten zijn het gebruik van vergaderruimten, kopieerfaciliteiten, computer, telefoon, secretariële ondersteuning of een ambtelijk secretaris

Data & Locaties

Wet op ondernemingsraden (WOR) voor Gemeenten

Heeft u al eerder een Merlijn-opleiding gevolgd? Dan ontvangt u altijd 10% korting op ons gehele trainingsaanbod!

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Landgoed Huize Bergen

Vught
Gaat gegarandeerd door

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht

Al voor 1100 werd begonnen met de bouw van dit zogenaamd mottekasteel; dat is een toren, in dit geval een houten toren, op een kunstmatige heuvel (motte). Het geheel was omgracht. Rond 1200 werd de houten toren vervangen door een stenen toren (donjon). Van het midden van de dertiende eeuw dateert de oudste vermelding van 'de heren van Lemborch'. Baron Nicolaas van Breyll erfde in 1619 de heerlijkheid; hij liet in 1622 het huidige renaissancekasteel [...]
Lees meer

Inschrijven