Warme ruzie

Warme ruzie
buurtbemmideling conflict Conflictbemiddelaar conflictcoaching Conflicthantering Conflictoplossingsmethode conflictprofessional Merlijn Advies Groep

In de zomer zijn vaak meer burenruzies, valt ieder jaar in de krant te lezen.

Wijkagenten hebben hun handen vol aan burenruzies over bbq-en, over gekrijs van baby’s, over overlast door laat buiten zitten. Scheidingsbemiddelaars weten als geen ander dat de zomer tot scheidingen leidt. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen de zomer en conflicten, maar als je even meedenkt, is het eigenlijk wel logisch.

Als het warm is, gaan ramen en deuren open. Iedereen gaat naar buiten en vaak naar dezelfde plekken, want iedereen wil profiteren van de zomerse dagen. Je weet in Nederland immers nooit hoeveel dagen de zomer duurt. Met andere woorden: je wordt geconfronteerd met veel mensen op weinig plek en dan ook nog onder voor ons zo weinig gebruikelijke tropische omstandigheden. En ja, dan krijg je korte lontjes. Door te weinig drinken, door te veel warmte, door overmatige blootstelling aan andere mensen. Doordat je ineens veel meer van je buren ervaart, dan normaal. En natuurlijk lijken de dingen die je normaal al irritant vond nu drie keer zo erg. Je wordt er immers met je neus op gedrukt.

Irritaties

Dat geldt ook voor je relatie. Als je je een beetje ergert aan de ander, dan merk je dat minder als je aan het werk bent. Je ziet elkaar minder en je hebt meer afleiding. Maar in de vakantie zit je 24 uur per dag met elkaar opgescheept. Geen probleem als je relatie goed is, een ramp als je relatie wat onderhoud nodig heeft.

Je kunt ervoor kiezen om je druk te maken over die schetterende radio twee handdoeken verderop, of die jengelende kinderen in de trein, of over alle onvolmaaktheden van je partner. Maar daar krijg je het zo warm van. Je kunt ook denken: Ach, de zomer is zo kort, laat ik vooral genieten van alles wat me in de schoot valt op deze dagen: gratis muziek, blijheid omdat je kinderen niet zo vervelend zijn, nieuwsgierig zijn hoe de buren bbq-en en mededogen voelen met die arme baby van de buren die het zo warm heeft.

En die onhebbelijkheden van je partner? Je kunt uitzoeken wat je zo ergert, dan focus je je op de slechte kanten van je partner. Je kunt ook op zoek naar die geweldige ander, waar je zo verliefd op bent geworden. Zie je die nog terug in je partner? En die heerlijke vakanties die jullie hebben gehad, herinner je ze nog? In de late avond, met een lekker drankje, als de wereld weer afkoelt, zijn dat de leukste onderwerpen om samen over te praten en weer even verliefd te worden als toen. Cool en gezellig!

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/blog/ervaring-opdoen-bij-buurtbemiddeling/