Plannen zet je vast

Plannen zet je vast
conflict conflictcoaching Conflictoplossingsmethode

Heb je al een planning voor de feestdagen gemaakt? Zo’n mooi overzichtelijk lijstje wanneer alle boodschappen in huis moeten zijn, wanneer de zalm de marinade in gaat, wanneer oma opgehaald wordt enzo?

En wat doe je als de planning uitloopt? Je kunt je favoriete winkel niet binnenlopen, zo vol is het. Daardoor kun je pas een uur later aan het koken beginnen, maar in je planning staat dat je dan de tafel moet dekken. Je partner belt dat ze vast staat in de file en waarschijnlijk te laat is om oma op te halen. Je kind gaat aan de kerstboom hangen en die valt om. Wat doe je?

Gooi je jezelf helemaal in de stress omdat je je planning niet haalt? Scheld je je kind uit, omdat je die omgevallen kerstboom nou net niet kon hebben? Scheld je je partner uit, omdat je oma verwacht om op tijd opgehaald te worden en je haar niet wilt teleurstellen?

Of zeg je tegen jezelf: die planning heb ik zelf bedacht. Op deze manier gaat het niet lukken. Wat moet ik doen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen? Wie weet haal je dan zelf oma even op, zodat die met je kind de kerstboom weer even kan rechtzetten. Je partner kan mooi de tafel dekken terwijl jij je op het kerstdiner stort en alle aanwezigen inschakelt om ervoor te zorgen dat jullie op een redelijke tijd aan tafel zitten.

Een planning is geen doel, maar een hulpmiddel om ontspannen te kunnen genieten van de feestdagen.

Lees meer over conflicten:

https://www.merlijngroep.nl/blog/om-je-toekomst-te-veranderen-heb-je-ander-gedrag-nodig/