Ongewenst gedrag op de werkvloer

Ongewenst gedrag op de werkvloer
Merlijn Advies Groep trainingen Vertrouwenspersoon verzuim

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat iemand of meerdere mensen op het werk op een ongewenste manier met je omgaan en je je niet meer veilig of prettig voelt?

Of het nu seksueel getint gedrag is, pesten of discriminatie. Het maakt niet uit. In alle gevallen kun je je onveilig of buitengesloten voelen en wordt het plezier in werken aangetast. Als het vaker voorkomt kun je er letterlijk ziek van worden.

Strikt vertrouwelijk..

Dan is het goed dat er een vertrouwenspersoon is waar je, strikt vertrouwelijk je verhaal kunt vertellen. Zij/hij kan je helpen te bepalen wat je er verder mee wilt. Soms is het al genoeg dat er iemand de tijd neemt om naar je te luisteren en mee te denken. Maar het kan ook zijn dat je graag hulp wilt hebben om te leren zo met de situatie om te gaan dat je er geen last meer van hebt.  Of dat je het gedrag als zo beschadigend ervaart dat je dat wilt vertellen aan degene die het gedrag vertoont, zodat die beseft wat hij/zij veroorzaakt. Het kan ook zo ernstig zijn dat je een officiële klacht in wilt dienen bij een klachtencommissie, of zelfs aangifte doen bij de politie nodig is.

Jij bepaald in overleg met de vertrouwenspersoon wat voor jou de beste weg is en voor welke manier je ook kiest, je vertrouwenspersoon steunt je tot het opgelost is.

(Bijna) alle bedrijven hebben een in- of externe vertrouwenspersoon waar je – strikt vertrouwelijk – en zonder tussenkomst van het bedrijf naar toe kunt. Vaak staan naam en telefoonnummer in de huisregels van het bedrijf, of op intranet in bijvoorbeeld een Protocol of reglement ongewenste omgangsvormen.

Wacht niet!

Als je niet weet waar je een vertrouwenspersoon kunt vinden: Wacht dan niet tot je er echt een nodig hebt!! Je leidinggevende, de bedrijfsarts, de OR of P&O kunnen er vast meer over vertellen. Zij zijn allemaal medeverantwoordelijk voor PSA-(Psychosociale-Arbeidsbelasting) beleid – waaronder beleid op ongewenste omgangsvormen.

Lees meer over vertrouwenspersonen:

https://www.merlijngroep.nl/blog/de-vertrouwenspersoon-een-manusje-van-alles/