Je bent nooit te jong om te doen

Je bent nooit te jong om te doen
Basisopleiding mediator Mediator trainingen

‘Ik vind mediation een prachtig vak,’ vertelde de net afgestudeerde psychologe. ‘Ik heb het speciaal als bijvak gekozen, omdat ik zo graag wil bemiddelen. Maar ik ben pas 27 jaar, wie gaat mij nou serieus nemen?’ De vraag stellen, is hem beantwoorden: Niemand. Want als je zelf al geen vertrouwen in je eigen capaciteiten hebt, hoe kunnen anderen dat dan wel hebben?

Mediation lijkt een vak van wijze, grijze types, maar waarom eigenlijk? Misschien wel omdat de pioniers van mediation vaak al een carrière hadden opgebouwd, maar niet tevreden waren met waar ze stonden. Mediation was een manier om mensen bij elkaar te brengen, met elkaar te laten praten over toekomst en belangen en niet over gelijk en schuld en werd omarmd als een nieuw soort werk, waarmee je echt van betekenis kon zijn voor de samenleving.

Die mensen zijn nog steeds bevlogen voor mediation, maar intussen wel een dikke twintig jaar ouder en wijzer.
  Maar het feit dat je grijze haren hebt en eelt op je ziel, is geen garantie dat je een goede mediator bent. In het onderwijs bemiddelen kinderen, leerlingen en studenten met veel succes de conflicten op school of universiteit. Dat heet peermediation. Daar vraagt niemand zich af of je wel oud genoeg bent om te bemiddelen, maar wel of je voldoende skills hebt. Voor volwassenen is het beroepsprofiel van de mediator te downloaden op de site van de MfN (Mediators federatie Nederland). Dat zijn de formele vereisten om je te kunnen registreren en certificeren als mediator. In mijn bijna twintig jarige ervaring als mediator heb ik ervaren dat het vooral gaat om de volgende dingen:

  • Jezelf kunnen wegcijferen, het gaat niet om jou, maar om de conflictpartners;
  • Eindeloos geduld, zodat de conflictpartners hun eigen oplossingen kunnen bedenken;
  • Observeren van mensen: wat mensen zeggen is eigenlijk niet belangrijk, vooral hun lichaamstaal en gedrag laten zien waar het mis ging in hun relatie en wat ze echt belangrijk vinden;
  • Een proces begeleiden: van een verkenning van het verhaal tot het afsluiten van de gesprekken.

 Maar meer nog dan skills gaat het om:

  • Geloof in jezelf dat je deze mensen verder kunt helpen. En dat doe je soms al alleen maar door er te zijn. Daarmee doorbreek je hun ruzie-interactie.
  • Lef om mensen aan te spreken op hun gedrag. Conflictpartners hebben niet altijd door hoe beledigend, arrogant en vervelend ze zijn, omdat ze teveel verwikkeld zitten in hun eigen sores.
  • Geloof in de conflictpartners. Ik heb in alle jaren dat ik bemiddel altijd geweldige mensen aan tafel gehad, alleen in relatie tot elkaar konden ze zich zo vreselijk gedragen.

Onder de 30 jaar en dromend over het mediatorschap?

Wij willen graag jong mediation talent aantrekken; daarom hebben wij 2 kortingsacties in ‘t leven  geroepen:

  • Wij geven dit jaar nog 4 x 25 % korting weg aan nieuwe deelnemers onder de 30 jaar!
  • Jij en je vrienden/collega’s/studiegenoten interesse in het mediator vak? Kom met 6 personen en betaal maar voor 5!!

Lees meer over mediation:

https://www.merlijngroep.nl/blog/100-vragen-over-mediation/