Geen tijd voor een korte tekst

Blog - Merlijn Groep
trainingen

Betere teksten schrijven in minder tijd: dat is kort gezegd het doel van Merlijns trainingen ‘Overtuigend en helder schrijven’ en ‘Klantgericht schrijven van brieven en e-mails’. Maar kan dat eigenlijk wel: goede teksten schrijven, en toch snel klaar zijn?

Een goede tekst is een lezergerichte tekst. Dus: geen onnodige informatie, geen wollig taalgebruik, geen onoverzichtelijke lappen tekst. De meeste 21e-eeuwse lezers zijn druk en willen graag snel weten wat de belangrijkste boodschap van de schrijver is. Is die moeilijk te vinden, dan is er een kans dat de lezer wegklikt of anderszins afhaakt.
Maar een lezergerichte tekst schrijven kost tijd. De Franse wetenschapper Blaise Pascal bood bijna vier eeuwen geleden een lezer zijn excuses aan voor een lange brief: ‘Sorry, ik had geen tijd om een korte schrijven.’ En inderdaad: is het niet veel sneller om gewoon álles op te schrijven wat jij weet en kwijt wilt aan de lezer? Je vingers razen over het toetsenbord, je vertelt je hele verhaal, en niemand die jou kan verwijten dat er essentiële informatie ontbreekt. En de lezer? Die ziet jouw tekst en heeft helemaal geen tijd – en waarschijnlijk ook geen zin – om op zoek te gaan naar de voor hem belangrijke informatie.

Die ziet irrelevante passages, of wollig taalgebruik, of onoverzichtelijke lappen tekst. En die haakt dus af.

Wat is de oplossing? Het beste is om als schrijver te beseffen dat schrijven tijd kost. Althans, als je wilt dat je tekst effectief is. Easy reading is hard writing. Maar er zijn zeker technieken om het schrijfproces zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. In Merlijns schrijftrainingen gaan we daarmee aan de slag. Een tipje van de sluier: een goede voorbereiding betaalt zich terug. En een goede schrijftraining ook! U bent van harte welkom bij Merlijn: op 7 september bij Klantgericht schrijven van brieven en e-mails of op 30 november bij Overtuigend en helder schrijven.

Lees meer over schrijven:

https://www.merlijngroep.nl/blog/schrijven-is-zeg-maar-niet-echt-mijn-ding/