Discussiëren kun je leren: 5 tips voor een succesvolle discussie

Een discussie voeren kan best uitdagend zijn, vooral wanneer je gesprekspartner een totaal andere mening heeft. Toch is discussiëren een waardevolle vaardigheid waarmee je niet alleen jouw eigen standpunt kunt verdedigen, maar ook kunt leren van de perspectieven van anderen. Het doel van een discussie is niet om te winnen, maar om tot nieuwe inzichten te komen en elkaar beter te begrijpen. In deze blog geven we je 5 praktische tips om beter te leren discussiëren, zodat je jouw argumenten kunt versterken, goed naar de ander kunt luisteren en effectief kunt bijdragen aan een gesprek.
Wat is een discussie precies?
Om te leren discussiëren, is het eerst handig om te weten wat een discussie precies is. Het kan namelijk veel dingen zijn en een discussie kan om eindeloos veel onderwerpen gaan. In de basis is een discussie het uitwisselen van meningen en argumenten over een bepaald onderwerp, waar de gesprekspartners vaak een verschillende mening hebben over het onderwerp. Tijdens een discussie moet je je standpunten weten te onderbouwen, met alleen roepen ‘ik wil dit’, of ‘ik vind dit’ kom je er niet.
Er zijn ook verschillende soorten discussies die plaats kunnen vinden: zo kun je een informatieve discussie voeren waarin je de standpunten van je gesprekspartner wilt horen en waarin je van elkaar leert. Je hebt ook discussies over het nemen van een besluit: de ene gesprekspartner wilt een idee bijvoorbeeld net iets anders uitvoeren dan dat jij dat wilt. Hierin is het ook belangrijk om naar elkaar te luisteren en samen tot een oplossing te komen waarin jullie beiden tevreden zijn. Discussiëren is lastig als je er geen affiniteit mee hebt, gelukkig kun je het enigszins leren. Wij helpen je verder met een aantal tips.
Tips om te leren discussiëren
Vind je het lastig om jezelf te uiten tijdens het discussiëren? Dan kun je aan de hand van deze tips leren hoe je het beste een discussie kan voeren.
Maak het niet persoonlijk
Een discussie kan er soms heftig aan toe gaan, vooral als degenen die discussiëren compleet verschillende meningen hebben van elkaar. Om goed te leren discussiëren, is het belangrijk om de aandacht op het onderwerp te houden. Maak een discussie niet persoonlijk en houd je emoties onder controle. Het laatste wat je wil tijdens een discussie, is dat het uitloopt op een ruzie.
Luister naar de ander
Om goed te leren discussiëren, moet je ook goed leren luisteren. Luister naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft en probeer hun argumenten te begrijpen. Het is makkelijker om empathie te tonen en het eens te worden met je gesprekspartner als je goed naar elkaar luistert. Een verschil van mening is vaak juist goed voor een discussie. Hier komen weer nieuwe ideeën uit, als je maar naar elkaar kan luisteren.
Onderbreek de ander niet
Deze tip valt ook een beetje onder het mom ‘luister naar de ander’, maar is toch een cruciale tip om mee te nemen als je wilt leren discussiëren. Onderbreek je gesprekspartner niet, maar laat hem of haar uitpraten. Wanneer jouw gesprekspartner jou hetzelfde respect toont en jou ook laat uitpraten, is er ruimte om echt naar elkaars argumenten te luisteren.
Kom met feiten
Als je wil leren discussiëren, is het belangrijk om te weten dat je jouw argumenten moet kunnen onderbouwen met feiten. Het komt niet heel overtuigend over om argumenten te gebruiken met als onderbouwing ‘dat vind ik’. Om de andere persoon te overtuigen, is het nodig om feiten uit de kast te trekken.
Discussiëren is geen wedstrijd
Als laatste tip willen we je meegeven: discussiëren is geen wedstrijd. Het doel van een discussie is om samen tot een idee te komen, of om de standpunten van de ander te begrijpen. Wanneer je in het gesprek gaat met het idee om te ‘winnen’, heeft de discussie geen zin meer, of gaat één van jullie in ieder geval naar huis met een naar gevoel.
Dreigt er een conflict?
Een discussie kan uitlopen op een conflict, dit wil je natuurlijk niet hebben. Bij een conflict of een dreiging van een conflict kan Merlijn Groep je helpen. Onze vertrouwde adviseurs ondersteunen je bij ieder conflict door maatwerk te bieden en met de juiste methodes te komen om het conflict op te lossen.
Dus…
Discussiëren is een vaardigheid die je absoluut kan leren. Door kalm te blijven, goed te luisteren en je argumenten te onderbouwen met feiten, kun je bijdragen aan een constructief gesprek. Blijf openstaan voor nieuwe inzichten en zie discussiëren niet als een strijd, maar als een kans om te leren en te groeien.
Laat je betoveren
Heb je te maken met een conflict op de werkvloer? Wij kunnen je helpen door jou en je medewerkers te trainen op het gebied van conflicten, conflicthantering en communicatie of door je te helpen met behulp van preventie, begeleiding, bemiddeling of beslechting van een conflict. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.