Omgaan met emoties & weerstanden

Drijfveren transformeren in belangen en interventies voor een efficiënte regie

( 12 Beoordelingen )

We richten ons op de vragen waar komen emoties en weerstanden vandaan, zijn ze intrinsiek of strategisch? Hoe kunnen we als gespreksleider rekening houdend met de perceptie van macht, optimaal gebruik maken van deze energiebronnen van gedrag.

Te behalen resultaten

 1. U concipieert uw Persoonlijk Plan van Aanpak om binnen de setting van uw rol als gespreksleider uw interventies te optimaliseren;
 2. U heeft handvatten gekregen voor het professioneel omgaan met emoties;
 3. U heeft verrijking van kennis over het ontstaan van emoties en over de “emotie achter de emotie”;
 4. U kunt weerstanden herkennen en helpen die weg te nemen;
 5. Het trainingsniveau ligt op HBO+ werk- en denkniveau of door ervaring verkregen.
Kosten
€1.000,-

+ accommodatie v.a.€150,-

BTW nihil

Voor een gedetailleerd kostenoverzicht vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Duur
2 Daagse

Blok van 2 dagen

punten
12 MfN cat. 1a
9 LVV

De opleiding

Omgaan met emoties & weerstanden

De uitdaging is om uw gespreksstrategie samen te vatten in een Persoonlijk Plan van Aanpak. Overleg met de trainer voorafgaand aan de training en het trainingsprogramma biedt u hiervoor volop aanknopingspunten.

In iedere interactie spelen emoties een rol: conflicten bestaan niet zonder emoties. De uiting van emoties hangt samen met gedragsstijlen en persoonlijkheidstypen. Hoe herkennen we die? En hoe herkennen we de emoties die de weerstanden en dus impasses veroorzaken en zo de voortgang van ons gesprek kunnen blokkeren? Welke relatiepatronen spelen daarbij een rol? Deze training biedt oefening, theorie en casuïstiek op dit terrein.

Ook online mogelijk!

De trainingen worden ingepland in overleg met de deelnemers. Maak uw belangstelling kenbaar bij Merlijn dan nemen wij contact met u op.

Wat leer je en op welke wijze ?

Tijdens deze verdiepingstraining starten bij uw Persoonlijk Plan van Aanpak (PPvA). Tijdens het één op één overleg voorafgaand aan de training, bespreekt u samen met de trainer fase I van het PPvA, uw leerdoelen en het te lezen studiemateriaal 

De opzet van de training focust op het snel herkennen, het inventariseren van mogelijke interventies en het oogsten van instrumenten die uw PPvA verrijken. 

De uiting van emoties hangt o.a. samen met 

 • gedragsstijlen en persoonlijkheidstypen
 • bronnen van emoties en weerstanden
 • uw relatie met de gesprekspartner(s) 
 • uw rol in het gesprek 

We onderzoeken deze connecties en vertalen ze in een strategisch plan.

De kennis en vaardigheden worden aangeboden middels hand-outs, pragmatische korte inleidingen, plenaire oefeningen en korte rollenspellen.

Studiebelasting

Bij deze 2-daagse opleidingen is er geen sprake van bijkomende studiebelasting.

STAP-budget – tot € 1.000,- gratis opleiding!

Het STAP-budget is een subsidieregeling waarmee werkenden en werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000,- kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Voor élke opleiding of training van Merlijn kunt u een STAP-budget aanvragen. U kunt kosteloos een vrijblijvende optie plaatsen op de opleiding. Lees hier meer.

Docenten:

Programma

Dag 1

Ochtendprogramma

09.30 – 10.00 : Ontvangst met koffie/thee, informeel kennismaken met trainer en collega deelnemers

10.00 – 10.15 : Welkom, huishoudelijke afspraken, inventarisatie persoonlijke aandachtspunten, ervaringen en leerdoelen o.a. op basis van de digitale voorbereidingsformulieren plus fase I persoonlijk plan van aanpak (PPvA)

10.15 – 11.00: Inleiding Bronnen van emoties en weerstanden (strategisch en intrinsiek), vertaling in belangen en inventarisatie interventies

11.00 – 11.15 : Pauze

11.15 – 11.30 : Inleiding Macht en invloed, de rol en het fundament van de gespreksleider

11.30 – 12.30 : Plenaire oefening a.h.v. enkele communicatie 

modellen

12.30 – 13.00 : Oogst van de ochtend en tweede fase PPvA

13.00 – 13.30 : Lunch

Middagprogramma: 

13.30 – 15.00 : Inleiding Persoonlijkheidstypen plus oefening

15.00 – 15.15 : Pauze

15.15 – 16.00 : Integratie oefening 

16.00 – 16.00 : Derde fase PPvA

16.40 – 17.00 : Terugblik op de training, de leerdoelen en het geleerde, feedback deelnemers, digitale evaluatie en deelnemingscertificaten en vooruitblik fase IV PPvA

17.00 – ……… : Merlijn borrel

Voor wie?

Omgaan met emoties & weerstanden wordt onder meer gevolgd door:

 • mediators, conflictprofessionals en advocaten;
 • vertrouwenspersonen / klachtbehandelaars;
 • leidinggevenden in het bedrijfsleven / HRM professionals;
 • medewerkers informele aanpak;
 • OR leden;
 • zij die bemiddelingsgericht willen werken zoals managers, hoorzitters en voorzitters;
 • Voor deelname aan deze training is geen specifieke vooropleiding vereist;
 • Zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Klantervaringen

Lees hieronder de ervaringen!

Deze training scoort een 8.3 / 10 op basis van 12 beoordelingen
 • Loes
  Kandidaat-notaris
  Ik heb geleerd hoe ik emoties in een gesprek kan benoemen en wat ik daarmee kan bereiken (vertrouwen winnen, mensen 'binnen boord' krijgen).
 • Saskia
   
  verschillende emoties uiteengezet en geduid, uitleg over enkele veelvoorkomende persoonlijkheidsstoornissen, nuttig en interessant.
 • Miriam
   
  ik heb handvatten gekregen hoe om te gaan met bepaalde persoonlijkheidsstoornissen in relatie tot mediation. Daarnaast was er de mogelijkheid om advies te krijgen over persoonlijke casussen
 • Ton
   
  Ik heb beter inzicht (en begrip) gekregen in de besproken onderwerpen van de training!
 • Patrick
   
  Alle onderwerpen waarvan ik verwacht had te gaan behandelen, zijn aan bod gekomen.
 • Willemijn
   
  Ik heb het gevoel dat ik na het volgen van deze training meer tools heb om mijn leerdoelen (negativiteit niet uit de weg gaan/poppenkast spelende partijen) aan te pakken.
 • Odette
   
  Ik heb heel veel informatie gekregen over verschillende patronen en emoties (verhoogde kans op persoonlijkheidsstoornis). Dat was voor mij zeer leerzaam. We hebben tijdens deze training veel p [...] Lees meer
 • Marcella
   
  Deze dag heb ik als een  prettige en leerzame dag ervaren.
 • Miriam
   
  Ik heb handvatten gekregen hoe om te gaan met bepaalde persoonlijkheidsstoornissen in relatie tot mediation. Daarnaast was er de mogelijkheid om advies te krijgen over persoonlijke casussen.
 • Mintje
   
  Ik heb de informatie die ik wilde horen/weten gekregen.
 • Connie
   
 • Saskia
   
  Verschillende emoties uiteengezet en geduid, uitleg over enkele veelvoorkomende persoonlijkheidsstoornissen, nuttig en interessant.

Veelgestelde vragen

Is er vooral veel aandacht voor agressie?

Nee, het is geen agressie training. De focus ligt op waar komen emoties vandaan, hoe werken de hersenen en als we ze benaderen als belangendragers hoe kunnen we ze als tool gebruiken binnen de setting van een oplossingsgericht gesprek.

Krijgen we veel theorie?

Eindeloos veel boeken zijn er geschreven over de oorsprong en werking van gevoelens, emoties, weerstanden etc. Merlijn geeft je een werkbaar model van waar uit je zelf een bij jou passende strategie kunt ontwikkelen.

Gaan we oefenen?

We werken met zeer korte rollenspellen die als het ware de mogelijkheid bieden om samen interventies te exploren.

Is er een acteur aanwezig?

Tijdens de eerste dag niet. De dag hebben we hard nodig om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de verdiepingsdag heeft ieder een eigen plan van aanpak. Het middagdeel vragen we de acteur zeer specifiek gedrag in te zetten zodat de eigen strategie optimaal getest kan worden.

Data & Locaties

Omgaan met emoties & weerstanden

Heeft u al eerder een Merlijn-opleiding gevolgd? Dan ontvangt u altijd 10% korting op ons gehele trainingsaanbod!

Kies een van de onderstaande data en locaties om u in te schrijven.

Theater Hotel Figi

Zeist
Gaat gegarandeerd door

Theater Hotel Figi

De basis voor het huidige FIGI (in Zeist) werd in 1850 gelegd met de opening van een banketbakkerij door de hernhutter Ludwig Wunsche. In 1925 vond de feestelijke opening plaats van de concertzaal en sindsdien hebben vele artiesten en theatergezelschappen in FIGI op de planken gestaan. Een traditie uit die tijd is het signeren van Figi’s handtekeningenboek door de acteurs en musici. Na jarenlange opeenvolgende verbouwingen en uitbreidingen van het gebouwencomplex concludeerde de tweede generatie [...]
Lees meer

Landgoed Huize Bergen

Vught
Gaat gegarandeerd door

Landgoed Huize Bergen

Landgoed Huize Bergen ligt verscholen in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Hier, op een steenworp afstand van ‘s-Hertogenbosch, vindt u alles om een bijeenkomst onvergetelijk te maken: rijk gedecoreerde stijlkamers, authentieke details, een warm welkom en gastronomische specialiteiten. - Provincie Noord-Brabant -

Inschrijven