Vechtscheidingen – Is mediation de oplossing?

Vechtscheidingen – Is mediation de oplossing?
Mediation

Uit recent onderzoek blijkt dat er in Nederland een aanzienlijke stijging is van het aantal vechtscheidingen. Naar het oordeel van de in het kader van het onderzoek ondervraagde advocaten is in de afgelopen twee jaar 1 op de 5 scheidingen een zogeheten vechtscheiding. Ten opzichte van in 2013 betekent dit een aanzienlijke stijging: van 10% in 2013 naar 20% in 2015.

Waarom zijn vechtscheidingen zo erg? Omdat de kinderen er per definitie de dupe van worden. Het maakt niet uit op welke manier de ouders elkaar bestrijden, maar als ze zich er niet toe kunnen zetten om zich ten opzichte van de andere ouder constructief te gedragen, maken ze hun kinderen ongelukkig.

Waar komt dit probleem vandaan? Naar mijn idee lijkt het gedrag van scheidende ouders op het gedrag van andere groepen mensen die het overzicht missen in een ingewikkelde omgeving. De neiging om aan onderbuikgevoel toe te geven neemt in de breedte van de maatschappij toe en zeker in een situatie waarin veel zekerheden wegvallen, is agressie vaak veel gemakkelijker dan empathie.

Los je alles op met mediation? Nee, dat gaat wat ver. Sommige mensen deugen niet, daar verander je niets aan. En je moet het wel heel bont maken, wil je geen kinderen mogen maken in Nederland. Voor de overige ouders die gaan scheiden zou verplichte mediation best een goed idee kunnen zijn. Mijn ervaring met partijen die een mediationtraject hebben doorlopen om tot afspraken over de kinderen te komen, is dat er veel over de inhoud is gepraat, zoals de verdeling van de kerstdagen en de hoogte van de bijdrage in de kosten, en weinig over de psychologie van het scheiden. Op een manier die past bij het ontwikkelingsniveau van de ouders. Zij behartigen namelijk het belang van hun kind en verstaan daar allemaal iets anders onder.

Lees meer over familiemediation:

https://www.merlijngroep.nl/merlijn-advies-groep/definitie-mediation/definitie-familiemediation/