De kracht van de powernap

de powernap - Blog - Merlijn Groep
Medezeggenschap OR WOR

Vorige week las ik in het AD een artikel waarin het Zilveren Kruis de positieve eigenschappen van de powernap onderstreept. Zoals iedereen wel weet heeft slaaptekort nadelige gevolgen voor onze gemoedsrust, ons geheugen, onze gezondheid en onze sociale connecties. Maar ook onze creativiteit heeft te leiden onder slaaptekort. Dus ook voor werknemers en werkgevers is een powernap een mooie oplossing. Met een powernap verhoogt u:

  1. De gezondheid van de werknemer; dat kan daling in ziekteverzuim opleveren
  2. De creativiteit van uw werknemers
  3. De alertheid, dus minder kleine ongelukken of fouten in het routine werk
  4. De opslagsnelheid van nieuwe kennis en vaardigheden, door een sterker geheugen

Een gemiddeld mens heeft een 7,5 – 8 uur slaap per nacht nodig.

Maar we zien door te weinig of te veel eten, zoet eten, stress e.d. dat mensen of te kort slapen, of te veel onderbrekingen ondervinden tijdens deze slaapperiode. Het gevolg is vermoeide werknemers. Een powernap is dan een betere oplossing dan weer een bakje sterke koffie.

Hoe lang duurt dan een effectieve powernap? Daarover zijn diverse onderzoeken gedaan. De duur hangt wel samen met het doel van de powernap.

  • Voor een positieve invloed op het geheugen                                5 min
  • Voor een snelle herstart van uw lichaam                                   20 – 25 min
  • Voor een herstel van cognitie                                                           50 – 60 min

Let wel dat deze tijd ook slaperigheid kan opleveren omdat het dicht op uw REM slaap zit.

  • Voor een grotere creativiteit                                                                 90 min

Het tijdstip voor een ideale powernap ligt tussen 13.00 en 14.00 uur. Voor uw persoonlijke toptijd verwijs ik graag naar de Nap Wheel.Of een powernap het antwoord is op slaaptekort? Daar lees ik in diverse onderzoeken tegenstrijdige informatie over. De een zegt van wel, de ander zegt van niet. Of u nu werkgever bent of lid van de ondernemingsraad / PVT of gewoon een werknemer die graag wil dat iedereen optimaal gefocust is tijdens het werk, zou ik willen zeggen: Denk eens na over het bespreekbaar maken van de powernap. Het levert een alerter, gezonder en effectiever werkklimaat en het kost niet veel. Een beetje tijd en wellicht een ruimte waarin we even kunnen slapen.

Lees meer over medezeggenschap:

https://www.merlijngroep.nl/blog/regisserend-lochem/