Stieger | mevr. drs. K.J.M. Stieger (Katinka)

Regio's: Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland

Katinka is echt een allround onderwijsprofessional. Ze heeft haar eerste stapjes in het onderwijs gezet op vierjarige leeftijd en heeft het onderwijs nooit meer verlaten. Leren en het optimaliseren van (leer-) processen vormen de rode draad in haar loopbaan.

Met een universitaire basis als orthopedagoog en onderwijskundige heeft ze als adviseur/begeleider/coach op diverse scholen in binnen- en buitenland gewerkt. Na ruim 15 jaar heeft ze de overstap gemaakt naar leidinggevende posities binnen het onderwijs; teamleider/schoolleider/bovenschools manager, bij voorkeur daar waar het leren van leerlingen niet vanzelf gaat. Zo is ze op verschillende scholen voor speciaal onderwijs schoolleider geweest.

Daarnaast heeft ze een opleiding tot mediator gevolgd en hoewel ze nooit als mediator pur sang heeft gewerkt, heeft ze de houding, de vaardigheden en technieken, die horen bij mediation, wel veelvuldig in haar rol als leidinggevende kunnen toepassen. In het onderwijs werken enorm betrokken mensen, maar het is ook een broedplaats voor conflicten; tussen ouders en leerkracht, tussen leerkrachten onderling, tussen leerkracht en schoolleider. Helaas hebben onderwijsmensen doorgaans weinig scholing gehad in het constructief aangaan en oplossen van conflicten en in het geven van feedback. Daar waar er niet goed gecommuniceerd wordt, blijven destructieve patronen bestaan, wordt er niet goed samengewerkt en gaat er veel tijd en energie verloren.

Communicatie is daardoor een steeds belangrijker onderdeel van haar werk geworden en ze is zich daar ook meer en meer in gaan verdiepen en ontwikkelen. Na 15 jaar leidinggeven is ze als zelfstandig adviseur/trainer/coach doorgegaan waarbij de focus ligt op schoolleiders en teams in het onderwijs. In de trainingen, die zij geeft, worden de thema’s ‘conflicthantering’, ‘samenwerking’ en ‘gespreksvaardigheden’ op een praktische en interactieve manier behandeld.

Daarnaast zit ze in de Raad van Toezicht van een onderwijsbestuur in de regio West Maas en Waal.

Vanuit haar ervaring met gespreksvoering en conflicthantering is de interesse voor het vak van Vertrouwenspersoon geboren. Katinka is inmiddels LVV gecertificeerd en beschikbaar als extern vertrouwenspersoon voor onderwijs en sportverenigingen. Want net als onderwijs is sporten ook een levenslange passie van haar. In beide ‘takken van sport’ beweegt ze zich makkelijk, spreekt ze de taal van de mensen en kan ze daardoor aan alle partijen een luisterend oor bieden.

Vanuit interesse en betrokkenheid voert ze gesprekken, waarbij ze structuur aan kan brengen en waarin ze altijd probeert de ander in zijn of haar kracht te krijgen. Pas dan kan iemand een stapje zetten in de richting van de oplossing en als er meer stappen gezet worden, kan iemand groeien. Met elkaar op zoek naar wat op dat moment nodig en passend is.

"Je weet nooit wat je kunt, totdat je het probeert’. C.S. Lewis"

Talen

  • Nederlands
1993

familiebedrijf sinds

200

aangesloten professionals

4500

conflictprofessionals opgeleid sinds 1993

9.2

gemiddelde klantbeoordeling

Specialismen

Katinka Stieger is gespecialiseerd in

Inzetbare Vertrouwenspersoon

Vanaf 2023 is het hebben van een vertrouwenspersoon voor alle organisaties waarschijnlijk verplicht. Het ziet tenminste naar uit dat het wetsvoorstel daarover zal worden aangenomen. En …

Meer over Inzetbare Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon (extern)

Een (externe) vertrouwenspersoon  draagt bij aan het optimaliseren van het werkklimaat. De  vertrouwenspersoon helpt bij het de-escaleren van ongewenst gedrag, zodat problemen niet b…

Meer over Vertrouwenspersoon (extern)

Neem contact op

met Katinka Stieger

Graag hieronder uw gegevens en vraag/verzoek invullen