Wat maakt een goede discussie?

Wat maakt een goede discussie?
Discussie Goede discussie Mediator Merlijn trainingen

Discussies zijn overal om ons heen: van gesprekken aan de eettafel tot debatten op het werk of zelfs online. Soms verlopen ze soepel en constructief, terwijl andere keren emoties hoog kunnen oplopen. Maar wat maakt nu eigenlijk een goede discussie? Hoe zorg je ervoor dat een gesprek waardevol en respectvol blijft, ook bij verschillende meningen? In dit blog duiken we in de essentie van een goede discussie en hoe je er het meeste uit kunt halen.

Wat is een discussie?

Wanneer twee of meer mensen het niet met eens zijn, kan er wel eens een discussie ontstaan. De ene partij probeert de andere partij te overtuigen van hun standpunten, hopelijk met de uitkomst dat beide partijen het uiteindelijk met elkaar eens zijn. Dit gebeurt echter niet altijd, een discussie kan ook erg emotioneel en geladen worden, waardoor één of beide partijen met een naar gevoel de discussie verlaten. Een discussie begint met het verkennen van elkaars meningen, daarna volgen er argumenten en tegenargumenten om jouw standpunt te verdedigen.

Het doel van een discussie

Verschillen meerdere mensen van mening? Dan kan een discussie helpen om andermans argumenten te begrijpen en om samen tot een eventuele oplossing of op nieuwe ideeën te komen. Het doel van een discussie is niet om te ‘winnen’, het is geen wedstrijd. Een discussie kan voor nieuwe ideeën zorgen, ook kun je de standpunten van je gesprekspartner horen en begrijpen.

Hoe houd je een goede discussie?

Het houden van een goede discussie kan lastig zijn, het is belangrijk om de sfeer te bewaren en om te zorgen dat je elkaars standpunten begrijpt. Om een goede discussie te houden, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

De basis van een goede discussie

Iedere goede discussie heeft dezelfde basis, namelijk respect en openheid. Respect hebben voor je gesprekspartner en de dingen die hij of zij te zeggen heeft is essentieel voor het houden van een goede discussie. Je moet open kunnen staan voor nieuwe perspectieven en empathie hebben voor de andere partij.

Goed luisteren

Bij iedere goede discussie is het belangrijk om goed te luisteren, dit geldt uiteraard voor beide partijen. Hierin zit ook een verschil tussen passief luisteren en actief luisteren. Door actief te luisteren hoor je écht wat je gesprekspartner te zeggen heeft en kun je hier inhoudelijk op reageren, in plaats van gelijk door te stromen naar jouw eigen argument.

Het is geen wedstrijd

Zoals we al eerder zeiden, een discussie is geen wedstrijd. Tijdens het discussiëren ben je meer met elkaar aan het sparren. Het is belangrijk om je te focussen op het begrijpen van de ander, in plaats van jouw gelijk te halen. Op sommige punten zul je misschien geen overeenkomsten vinden, op dat soort momenten is het begrip ‘agree to disagree’ een om rekening mee te houden. Accepteer dat de ander een verschillende mening heeft en ga verder met de discussie.

Bewaar de rust en maak het niet persoonlijk

Een goede discussie is een rustige discussie, waar beide partijen hun standpunten uitleggen en er daadwerkelijk naar geluisterd wordt. Ook is het belangrijk om de discussie niet persoonlijk te maken, of bepaalde opmerkingen van de tegenpartij persoonlijk op te vatten.

Belangrijk: omgaan met emoties

Tijdens het voeren van een discussie is het maar wat belangrijk dat je kan omgaan met je eigen emoties en die van een ander. Bij Merlijn Groep kunnen we je hierbij helpen. Niet alleen bieden wij trainingen aan voor het omgaan met je emoties en met weerstand, er zijn nog veel meer trainingen die je kunnen helpen bij het voeren van een goede discussie. Neem een kijkje tussen al onze trainingen, wellicht zit er wat voor jou tussen! Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.