Waarom de opleiding tot Organisatie Ombudsman belangrijk is

Waarom de opleiding tot Organisatie Ombudsman belangrijk is
Bemiddelen conflict Mediation Merlijn Merlijn Advies Groep trainingen

In een tijd waarin organisaties streven naar transparantie en het oplossen van interne spanningen, intern veroorzaakt of veroorzaakt door het samenspel met externe relaties, wordt de rol van de Organisatie Ombudsman steeds belangrijker. Maar waarom zou je eigenlijk de opleiding tot Organisatie Ombudsman moeten volgen? Wat is de rol van een Organisatie Ombudsman: Alle organisaties worden geconfronteerd met klachten, spanningen en vraagstukken, die veel negatieve energie en escalerende conflicten kunnen veroorzaken als ze niet bevredigend worden opgelost. De Organisatie Ombudsman richt zich op het tot stand brengen van structurele verbeteringen voor de organisatie als geheel, ook in samenspel met derden. Het gaat om een duurzaam en waarschijnlijk ook vernieuwend effect op de organisatie. Want door het samenspel anders aan te pakken dan voorheen, ontstaat er een nieuwe manier van werken: gezond en inspirerend voor alle betrokkenen, die daardoor groeien in hun inzet voor wat ze willen bereiken.

 • Het gaat om vraagstukken en spanningen die kunnen ontstaan:
 • in de interne organisatie;
 • tussen private organisaties;
 • tussen private en publieke organisaties/overheden;
 • met de klant;
 • met burgers die geen klant zijn, maar wel een relatie met de organisatie hebben.

Er zijn vijf redenen waarom deze opleiding van grote waarde kan zijn, gevolgd door vijf zaken die je zult leren tijdens de training.

  Vijf redenen om de opleiding tot Organisatie Ombudsman te volgen:

  • Verkrijgen van competenties en vaardigheden:
   De training biedt een uitgebreide kennismaking met de rol van de Organisatie Ombudsman en voorziet deelnemers van de nodige competenties en vaardigheden om effectief te kunnen functioneren in deze functie.
  • Verbinding met de organisatie:
   Het is essentieel om zowel de top van de organisatie als de werkvloer te kunnen bereiken en te verbinden. Deze opleiding leert je hoe je deze verbinding tot stand kunt brengen en het vertrouwen van alle betrokkenen kunt winnen.
  • Beheersing van diverse aanpakken:
   Je leert verschillende methoden van aanpak te beheersen, waaronder onderzoek doen, bemiddeling, procesbegeleiding en het bevorderen van verbinding tussen verschillende niveaus binnen de organisatie.
  • Ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten:
   Als Organisatie Ombudsman moet je beschikken over leiderschapskwaliteiten om effectief te kunnen opereren. Deze opleiding helpt je bij het ontwikkelen van deze kwaliteiten, zoals het vermogen om gezag uit te stralen en senioriteit te tonen.
  • Opbouwen van een breed netwerk:
   Door deel te nemen aan deze opleiding kom je in contact met andere professionals, wat de mogelijkheid biedt om een breed netwerk op te bouwen en kennis en ervaringen uit te wisselen.

  Vijf zaken die je zult leren tijdens de training:

  • Plaatsen van de functie in een breder perspectief:
   Je leert de functie van Organisatie Ombudsman te plaatsen in het bredere spectrum van verschillende soorten ombudsmannen.
  • Hanteren van het 10-fasen proces:
   De training geeft je van inzicht in het 10-fasen proces om tot passende oplossingen te komen.
  • Benadrukken van overeenkomsten en verschillen met andere disciplines:
   Je leert de overeenkomsten en verschillen te benoemen tussen de rol van de Organisatie Ombudsman en andere disciplines binnen en buiten de organisatie.
  • Uitvoeren van breed onderzoek en rapporteren met aanbevelingen:
   Je ontwikkelt de vaardigheden om breed onderzoek te doen en rapporten te maken met aanbevelingen.
  • Hanteren van diverse conflictstijlen en faciliteren van oplossingen:
   Tot slot leer je verschillende conflictstijlen te hanteren en conflictpartners te ondersteunen bij het vinden van oplossingen.

  Kortom, de opleiding tot Organisatie Ombudsman biedt niet alleen de nodige kennis en vaardigheden, maar opent ook de deuren van mogelijkheden en professionele groei. Als je streven is om bij te dragen aan een harmonieuze organisatiecultuur, dan is deze opleiding een absolute must.