Vertrouwenspersoon (training) online?

Vertrouwenspersoon (training) online?
Merlijn Merlijn Advies Groep online trainingen Vertrouwenspersoon

Hoe kun je nu als vertrouwenspersoon een goed gesprek voeren met een melder als je niet bij elkaar zit?

Die vraag krijg ik regelmatig tijdens de trainingen die ik geef. En ik moet bekennen dat ik vroeger ook dacht dat je alleen maar iets voor een melder zou kunnen betekenen als je hem zou kunnen zien, de zakdoekjes aanreiken als dat nodig was. Iets met non-verbale communicatie die zo’n belangrijk onderdeel van communicatie uitmaakt.

Maar op enig moment realiseerde ik me (met name na het kijken van de TedTalk van Sophie Andrews), dat telefonische hulpdiensten al jaren lang veel mensen op een heel goede manier helpen met als enige verbinding de telefoonlijn.

Inmiddels zijn we door de corona periode allemaal gewend aan video-bellen en hoewel het voor mij het bij elkaar zitten niet helemaal vervangt, werkt het heel goed. Soms is het voor een melder zelfs fijner om enige afstand te hebben, omdat het daardoor gemakkelijker is open over zijn/haar situatie te vertellen. Dat maakt dat ik elke keer bewust de afweging maak om ‘gewoon’ te bellen of met beeld erbij. Het heeft allebei zijn voor-en nadelen.

Online opleidingen

Ook de opleidingen voor vertrouwenspersonen geven we (deels) online. Het is anders, maar heeft naast een paar nadelen ook zeker grote voordelen. Zo verzorgen we de 2-daagse BNS Integriteit voor Vertrouwenspersonen online. De deelnemers waarderen deze training gemiddeld met een 9,3!!! En dankzij snel reageren van de LVV tellen de opleidingen gewoon mee voor accreditatie of Bij-en Nascholing.

Manier van les geven

We maken gebruik van verschillende werkvormen, speciaal aangepast aan het online leren. Zo werken we in blokken van drie uur, omdat blijkt dat het op deze manier leren, vermoeiender is dan live. Omdat we de persoonlijke interactie ook tijdens online leren heel belangrijk vinden, werken we niet met e-learnings, maar is er echt contact binnen de opleiding.

Korting eendaagse bij-en nascholing

En zodra het kan gaan we natuurlijk heel graag weer live aan de slag, en heb je de kans met korting een eendaagse bij-en nascholing te volgen speciaal gericht op live gesprekken. Zo krijg je het beste van beide werelden.

Heb je belangstelling voor een (online) training en wil je meer weten, neem gerust contact met ons op.

Lees meer over vertrouwenspersonen:

https://www.merlijngroep.nl/actueel/waarom-de-opleiding-vertrouwenspersoon-bij-merlijn-volgen/