Verrijk je mediationvaardigheden met MapsTell

Verrijk je mediationvaardigheden met MapsTell
Communicatieve vaardigheden conflict Conflictbemiddelaar Mediation Mediation techniek Mediator specialisatie Merlijn Merlijn Advies Groep Systemisch werken trainingen

Een Reis over de Wereld van Verschil naar Beter Begrip en Effectievere Communicatie

Gedrag op de kaart

Stel je voor dat je een landkaart hebt die je de weg wijst naar een dieper begrip van jezelf en anderen. Een kaart die je helpt om mensen effectiever te laten communiceren, conflicten op te lossen en bruggen te bouwen tussen mensen met verschillende gedragsvoorkeuren. Dat is precies wat de training MapsTell voor mediators en conflictcoaches te bieden heeft. Door rekening te houden met de communicatievoorkeuren van elke partij en die in de communicatie te (laten) erkennen en herkennen, kan een mediator de brug slaan tussen verschillende perspectieven en het pad effenen naar een vruchtbare dialoog.

Bron van conflict

Mensen kunnen elkaar al snel verliezen in de interactie als bijvoorbeeld de een heel diep op allerlei details ingaat terwijl de ander de hoofdlijnen belangrijker vindt. Of als de een in zijn doen en laten heel dominant overkomt en dat niet door heeft, en de ander zich daardoor aangevallen voelt en de behoefte heeft aan ruimte om ook eens zijn mening te delen. Of als de een het idee heeft dat die al heel vaak heeft gezegd wat hij niet prettig vindt in de interactie en de ander dat nog nooit zo heeft gehoord en niet snapt waar die ene het over heeft. Elkaar verliezen in de communicatie is veelal een van de bronnen van conflict.

Beter begrip en effectieve communicatie

Als mediators begeleid je conflictpartijen naar oplossingen, waarbij je weet dat communicatie en gedrag een cruciale rol spelen in hoe succesvol die begeleiding is. Aan de hand van de landkaart van de Wereld van Verschil leer je verschillende gedragsvoorkeursstijlen begrijpen en die kennis te benutten om je mediationvaardigheden te versterken. Met een beter begrip van hoe mensen zich gedragen en communiceren, ben je in staat conflictpartijen effectievere gesprekken te laten voeren. Daarnaast leer je hoe je jouw eigen gedragsvoorkeursstijl kunt laten aansluiten aan de behoeften van verschillende individuen.

DISC Model

DISC op een landkaart Op de Wereld van Verschil worden DISC-gedragsprofielen letterlijk op een landkaart weergegeven. Het DISC model is ontwikkeld door William Marston en dat gaat er vanuit dat mensen een gedrags- en communicatievoorkeursstijl hebben ontwikkeld op basis van een combinatie van vier stijlen – Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus (DISC). Op de kaart onthullen steden, rivieren, bergen en zeeën alles over gedrag, valkuilen en hoe anderen het ervaren.

Drie niveaus In de training leer je over gedrag en communicatie op drie niveaus:

  • Ik-niveau: je ontdekt je eigen gedragsvoorkeuren, kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen.
  • Ik-jij-niveau: je leert gedrag bij anderen herkennen en hoe je in jouw gedrag kunt aansluiten aan verschillende voorkeuren.
  • Wij-niveau: je leert waar deelnemers staan op de ‘Wereld van Verschil’ en ontdekt hoe je deze kennis kunt gebruiken in jouw rol als mediator of conflictcoach.

Wil je meer informatie over de training? Kijk naar hier op de site (link toevoegen)

Combinatiekorting met de basisopleiding tot mediator

Heeft u nog geen basisopleiding tot mediator gevolgd? Merlijn biedt verschillende mogelijkheden.  Lees meer