Mediation in Nederland groeit fors

Metro - Mediation in Nederland groeit fors - Merlijn
Geheimhouding Mediation Merlijn Advies Groep

In Nederland wordt steeds vaker gebruik gemaakt van mediation om geschillen op te lossen.

In een artikel in Metronieuws van deze maand wordt gewezen op de spectaculaire groei van Mediation als aanpak om allerlei soorten geschillen tot een bevredigende oplossing te brengen. In 2017 alleen al werden zo’n 3000 rechtszaken door de rechtbanken doorverwezen naar mediation.
In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op de positie van mediation binnen de rechtspraak. Er wordt een uitspraak geciteerd van de KNB, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, die stelt dat er een grotere rol moet zijn voor mediation in de maatschappij.

Belemmeringen Mediation

Toch zijn er nog allerlei belemmeringen, die de groei hinderen. Zo moet een aanvraag tot echtscheiding nog altijd door een advocaat bij de rechter worden ingediend. De KNB heeft daar kritiek op; ook een gekwalificeerde mediator zou zo’n verzoek namens de twee partijen moeten kunnen doen. De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) heeft aanbevelingen gedaan om de regelgeving aan te passen. Het ministerie van justitie is nu aan zet om met wijzigingen en wellicht met een  wetsvoorstel te komen.

Voordelen van Mediation

Verder is er aandacht voor de voordelen van mediation in vergelijking met de gang naar de rechter. Daar zijn winnaars en verliezers, bij de aanpak door een professionele mediator van Merlijn Groep – zo staat het letterlijk in het artikel – zijn er uiteindelijk geen verliezers.
Wel wordt er terecht op gewezen, dat bij mediation twee partijen vrijwillig mee moeten willen werken aan een aanpak van hun kwestie. Ten slotte meldt het artikel de voorwaarde van geheimhouding van alles wat tijdens de mediation ter tafel komt, een geheimhouding die ook geldt voor de rechter, mocht de zaak onverhoopt niet opgelost worden en alsnog uitmonden in een rechtszaak. Gelukkig komt een meerderheid van de mediations tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.

Lees hier het volledige artikel in de metro

Lees meer over mediation:

https://www.merlijngroep.nl/blog/meditation-mediation/