Schrijven is zeg maar niet echt mijn ding (vrij naar Paulien Cornelisse)

Blog Helder en Overtuigend schrijven - Blog - Merlijn Groep
trainingen

Lezen is een grote hobby, een presentatie houden vind ik leuk, maar een verhaal op papier zetten of een tekst componeren voor een blog: dat blijf ik lastig vinden.

Schrijven

Schrijven betekent voor mij eerst dagen rondlopen om te bedenken waar ik het eigenlijk over wil hebben. Daarna schrijf ik kort de lijn op in steekwoorden. Daar breng ik vervolgens weer allerlei veranderingen in aan om tenslotte pas echt te gaan schrijven. En daar is het allemaal nog niet mee afgelopen, want ook in die tekst wordt natuurlijk weer geschrapt, veranderd en toegevoegd. Of, in het ergste geval, keur ik de hele tekst af en begint het hele proces weer van voren af aan.

Of ik schrijven leuk vind? Nee; ik neem me dan ook altijd weer voor me niet te laten strikken voor het ‘even’ schrijven van een stukje, een inleiding, een stuk. Maar je ontkomt er vaak niet aan en, eerlijk is eerlijk, als het eenmaal naar mijn zin op papier staat kan ik er ook weer erg tevreden over zijn.

Niet altijd kun je je permitteren de tijd maar op te rekken en het creatieve proces zijn gang te laten gaan, want er zijn meestal deadlines. Je stuk moet naar de drukker, raadsleden hebben je beleidsstuk toch echt ruim van tevoren nodig om het goed te kunnen bestuderen of die klagende burger wacht op een bevredigend en helder antwoord binnen een bepaalde termijn. Kortom: of je het nu leuk vindt of niet, er moet geschreven worden en liefst een beetje snel.

Herkent u zich in dit verhaal?

En heeft u een functie waarin u met enige regelmaat een kortere of langere tekst moet aanleveren? Dan is het misschien een troost dat er hulp is in de vorm van training. En neem van mij aan: het helpt! Ons aanbod aan taaltrainingen omvat allerlei verschillende vormen: van het schrijven van een gewoon goed leesbare tekst (zonder storende taalfouten) tot het schrijven van een goed opgebouwde beschikking, van het opstellen van een prettig leesbare e-mail of brief tot het concipiëren van een helder en overtuigend beleidsstuk.

Training

Training: voor al diegenen die schrijven “niet echt hun ding vinden” en toch moeten, maar zeker ook voor hen die schrijven eigenlijk “best al hun ding” vinden. En het is nog leuk ook.

Schrijf uzelf dan in bij één van onze trainingen, vraag een brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan graag voor u klaar.