7 signalen van een conflict op de werkvloer | Merlijn

7 signalen van een conflict op de werkvloer | Merlijn
arbeidsmediation conflict op werk Merlijn Advies Groep Merlijn trainingen

Conflicten op de werkvloer zijn helaas onvermijdelijk in iedere organisatie. Mensen werken nauw samen, hebben verschillende belangen, communicatiestijlen, persoonlijkheden en referentiekaders.  Het is dan ook geen verrassing dat er wel eens spanningen ontstaan. Toch worden conflicten vaak te laat (h)erkend, met als gevolg dat ze escaleren, waardoor de werksfeer verslechtert. Als expert in mediation, conflictbeheersing  en moderator deelt Merlijn zeven duidelijke signalen waaraan je een conflict op werk kunt herkennen.

In dit blog geeft de backoffice van Merlijn je 7 signalen die duiden op een (dreigend) conflict:

  1. Verminderde communicatie

Een van de eerste tekenen van een conflict op het werk is dat collega’s elkaar gaan vermijden. Gesprekken worden kortaf, oppervlakkig of verdwijnen helemaal. Stilte zegt soms meer dan woorden.

  1. Veranderend gedrag

Gedragspatronen veranderen plotseling. Iemand die normaal betrokken is, trekt zich terug. Of een rustige collega reageert ineens prikkelbaar. Dit kan wijzen op spanningen die onderhuids broeien.

  1. Toename van fouten en misverstanden

Wanneer mensen onder druk staan of conflicten ervaren, neemt de kans op fouten toe. Misverstanden ontstaan sneller doordat men elkaar verkeerd begrijpt of bewust ontwijkt.

  1. Roddelen en kliekvorming

Een ander signaal van een conflict op de werkvloer is het ontstaan van groepjes die zich tegen elkaar keren. Er wordt geroddeld en gepolariseerd. De gesprekken bij de koffieautomaat worden meer en langer. De open samenwerking verdwijnt.

  1. Ziekmeldingen en stressklachten

Langdurige conflicten kunnen leiden tot stress, burn-outklachten en een toename van het ziekteverzuim. De gesprekken bij de koffieautomaat worden meer en langerWerknemers voelen zich onveilig of uitgeput en haken af.

  1. Terugkerende discussies zonder oplossing

Conflicten op werk manifesteren zich vaak in terugkerende, onopgeloste discussies. Dezelfde onderwerpen komen steeds weer op tafel zonder vooruitgang, wat frustratie voedt.

  1. Negatieve invloed op teamresultaten

Een conflict op het werk raakt niet alleen de betrokkenen, maar ook het team als geheel. De samenwerking verslechtert, productiviteit daalt en resultaten blijven achter.

Laat je betoveren

Het tijdig herkennen van deze signalen is cruciaal om erger te voorkomen. Mediation biedt een effectieve manier om conflicten op de werkvloer bespreekbaar te maken en op te lossen. Bij Merlijn Opleidingen trainen we professionals in het signaleren, begeleiden en oplossen van conflicten. Zo creëren we samen een gezonde, veilige en productieve werkomgeving.

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij conflictbeheersing? Neem gerust contact op of bekijk onze opleidingen op het gebied van mediation.